IN MEMORIAM – Зорица Вишњић (1960 – 2022)

Наша Зока, Зорица Вишњић, колегиница, пријатељица, сувласница и главна и одговорна уредница недељника Лозничке новости, преминула је јутрос после краће болести. После завршеног Факултета политичких наука у Београду 1983. године почиње да ради у Радио Подрињу где је била уредник политичке редакције. Њен глас био је један од симбола радијске куће у којој је 1997. постала одговорни уредник Другог програма Радио-Подриња где је све што је научила од старијих колега настојала да пренесе младој екипи.

После приватизације РТВ Подриње, са групом новинара, 2008. године покреће Лозничке новости. Од првог броја листа на првом месту било јој је важно да новине буду професионалне, да се поштују кодекси ове професије, а најбитније јој је било да испоштује читаоце и увек им пружи истиниту, тачну, правовремену и објективну информацију. Често је говорила ‘’Имамо обавезу према нашим читаоцима’’. Била је учесница и уредница у више медијских пројеката у оквиру редакције или у партнерству са другим медијским кућама као и учесница више радионица и едукативних програма за подизање професионалних знања и вештина. У два мандата била је чланица УО ПУ „Локал прес“, у једном мандату председница УО „Локал прес“, била је и  председница УО Савета за штампу и члан Комисије за жалбе Савета за штампу. Плакету поводом Дана града добила је 2013. године.

Велики, ненадокнадив губитак претрпеле су Лозничке новости, као и лозничка ‘’седма сила’’ која је остала без врсног новинара, оштрог пера, критичког погледа, увек професионалног и у служби најпре слушалаца, а последњих петнаест година читалаца којима је неопходне информације настојала да пренесе што тачније, објективније и благовременије. Отишла је изненада, брзо, прерано, нисмо имали прилике ни да се људски опростимо. После Дула Душана Јошића кога смо изгубили пре три године данас смо остали и без наше Зоке. Више нећемо средом остајати до касно у ноћ ‘’ломећи’’ нови број Лозничких новости, тражећи фотографије, боље наслове, нећемо слушати њен смех од којег је умела да се зацени, ако би у редакцији ‘’пала’’ добра шала. Морамо даље сами. Због ње, нас и читалаца о којима је увек водила рачуна. Није и неће бити лако, али оно што је сигурно јесте то да ће наша Зока увек бити са нама, у нашим мислима, срцима, причама. Како би то неки рекли, сада је појачала неку небеску редакцију. Тако је, нажалост, хтео живот, чију окрутност по други пут осећа наша мала редакција. Путуј Зоко наша  и хвала ти на свему.

Иза наше Зоке остали су супруг Перо и син Александар. Зорица Вишњић биће сахрањена сутра (23.7) на лозничком градском гробљу у 13 часова.

Редакција ЛН

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Jadranka Micovic 1 year

    Bila je neko koga ste morali primetiti na prvi pogled i voleti posle prvog susreta, a prihvatiti je za prijatelja nakon kraceg druzenja sa njom. Bila je dobra i lepa – lepa spolja i u dusi. Pamticu uvek njen siroki osmeh, neiscrpan optimizan i zelju da sve sto radi bude ispravno, u skladu sa moralnim normama i kodeksom novinarsta. Otisla je prerano a mogla je jos mnogo toga da uradi za sebe, za druge, za najblize. Uvek ces biti u mojom secanjima onakva kakva si bila kada smo se svi zajedno borili za istinu i pravo da novinari budu savest i ogledalo drustvene zajednice koja je poslednjih godina gubila kriterijume, a nas poziv gubio znacaj. Sada si sigurno, bar tako volimo da kazemo kad neko ode, na nekom boljem mestu. Sudeci po kvalitetima koje si posedovala, savesti koja te je krasila sigurno si u timu Aleksandra Tijanica, Dobrivoja Jankovica, Mira Radojicica… Rasiri krila i nastavi da odozgo, svevidecim okom, kontrolises sta tvoje kolege rade i koliko dugo ce uspeti da se bore, bez tebe, za istinu.

    Zbogom Zoko

  • Disqus (0 )