СЦЕНА: У НОКЦ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Музеј Ријеке у Тршићу

СЦЕНА: У НОКЦ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Музеј Ријеке у Тршићу

Научно-образовно културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу угостио је синоћ Ервина Дубровића, директора Музеја града Ријеке (Хрватска), који је представио сталну поставку установе којом руководи учесницима Међународне мултимедијалне студентске ликовне колоније.

Као дугогодишњи директор Музеја, историчар и аутор бројних запажених изложби, међу којима се издваја изложба о емиграцији из Средње Европе у Америку, Дубровић је рекао да се стална музејска поставка, којом је приказана историја Ријеке од почетка 18. до 21. века, налази у обновљеној барокној палати Ријечког трговачког друштва, названој Палата шећера.

– Ријека је била, пре свега, велика лука, једне велике земље и средње Европе по чему је занимљива у ширем контексту. Музеј града Ријеке је локални, али смо имали широке погледе на уму, а стална поставка је обележена и местом у ком се налази. То је барокна палата, највећег трговачког друштва у аустријским земљама у 18. веку, највећа пословна зграда јер то није вила или дворац. Има пет спратова, а музеј је смештен на два. Палата је добила назив по производњи шећера којом се ово Друштво претежно бавило. Стална поставка Музеја отворена је 2020. године када је Ријека постала културна престоница Европе. Поред сталне поставке, Музеј има и зграду за повремене изложбе, где су смештени депои за музејске збирке, као и сталну изложбу торпеда, који је направљен у Ријеци – рекао је Дубровић.

Иначе, велики број његових изложби представљен је у Србији а поставка под називом „Хрватска фотографија“ гостовала је у Културном центру у Београду, Музеју у Пријепољу и Музеју примењених уметности у Београду. Како је објаснио учесницима колоније, према свом профилу, Музеј града Ријеке је општа културно-историјска, градска музејска установа и његов рад обележава прикупљање, обрађивање и рестаурирање драгоцене грађе, организовање истраживачких пројеката, постављање значајних изложби и објављивање опсежних каталога с темама из новије градске историје.

Ервин Дубровић

– У циклусу изложби посвећених знаменитим Ријечанима, у Музеју је приказан живот и рад имена која су задужила град на разним пољима – Андрија Људевит Адамић у архитектури, Игор Емили, Андрија Чичин Шаин, Нинослав Кучан, Здравко Бреговац у фотографији, Виктор Хрељановић, Ервин Дебеуц, Францеско Дрениг у сликарству, Леонтин Литров, Рикард Жиц у сценографији и костимографији, Дориан Соколић и Ружица Ненадовић Соколић и многи други. Музејски предмети и документи похрањени су у више разноврсних збирки – сликарство, филателија, музика, нумизматика, медаље и одликовања, као и збирка документарне грађе, штампе, фотографија и фотографске опреме, позоришне и филмске грађе, али и збирка предмета из свакодневног живота, разгледница и друге документације – испричао је гост Тршића.

Дубровић је подсетио да је у Тршић долазио пре четири деценије као студент загребачког Филозофског факултета. Били су гости колегама са београдског Филолошког факултета па им је организована и посета родном селу Вука Караџића.

– То ми је био велики и важан догађај и утисци су моћни из тог времена. Други пут сам био прошле године, накратко, као гост, а сада и као учесник колоније. Срео сам занимљиве људе и драго ми је то што је распон њихових активности велики, од керамике до најновијих медија. Хронолошки гледано, од технологије млађег каменог доба, до технологије 21. века. Све је у употреби и задовољство је видети људе који имају тако широке интересе, амбиције и креативности – рекао је за портал ЛН Ервин Дубровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРУЋИНЕ И ЗДРАВЉЕ – Како се заштити од врућина?

ГЉИВАР СВЕТОЗАР РУВИДИЋ – Нашао пухару од 3,5 килограма

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )