СЦЕНА: ДО СУБОТЕ У ТРШИЋУ – Студенти стварају ликовна дела

СЦЕНА: ДО СУБОТЕ У ТРШИЋУ – Студенти стварају ликовна дела

Тршић је од јуче место новог окупљања студената и професора са уметничких факултета из Србије и иностранства, учесника 22. Међународне мултимедијалне студентске ликовне колоније, коју организује Центар за културу „Вук Караџић“. Њих 25, од чега половина доктораната, стварају у природи радове које ће изложити у суботу на Саборишту.

Уметнички директор студентске ликовне колоније у Тршићу и ове године је Марко Лађушић, редовни професор Факултета примењених уметности у Београду, а руководилац Драго Симић, магистар сликарства у лозничком Центру за културу, који је са Снежаном Нешковић Симић, академском сликарком, и покренуо скуп пре 23 године. Током посете колонији, која због коронавируса није одржана једино 2020. године, приметили смо да висока тепература нимало не ремети радну атмосферу међу учесницима, а неки предмети су већ почели да добијају контуре уметничких дела која ће већ сутра бити изложена на Саборишту.

– Ове године учествују студенти и професори са уметничких факултета из Хрватске, БиХ и Србије, а колонија има за циљ да повеже уметнике који се баве различитим облицима уметничког стварања. У креативним радионицама окупљени су сликари, графичари, вајари, дизајнери, керамичари, текстилци, костимографи, као и теоретичари уметности. Намера нам је да им омогућимо реализацију уметничких пројеката, али и да остваримо квалитетну и богату уметничку збирку, а уједно промовишемо Тршић као историјски и рурални простор кроз модеран мултимедијални приступ. У занимљивом руралном и природном окружењу, тежиште је на материјалима који се налазе у природи, у самом Тршићу – каже Драго Симић.

И сами учесници кажу да им одговара дружење и рад с колегама из различитих крајева јер им то пружа могућност да размене мишљења и досадашња искуства, тако да свако од њих, енергијом уложеном у сопствени и заједнички рад, доприноси успешној реализацији колоније.

– Студент сам на Факултету ликовних уметности у Београду и овде сам дошао да бих представио нешто што ми се учинило занимљивим, а што је део традиције оваг краја. То су ратарске свеће које се уносе у цркву зарад среће, доброг рода и благостања. Од стабала ћу извајати свеће, тако да то буде препознатљив облик, а није ми тешко да при томе радим користећи моторну тестеру и други алат. Проблем је висока температура ваздуха и зато правим чешће паузе. Иначе, прошле године сам такође био на овој колонији, као и на Јахорини, а овај крај ми је посебно прирастао срцу. Прелеп је и сам амбијент инспирише уметника. Природа и мир помажу нам да уживамо у свом раду – каже Страхиња Зорчевић.

Директор колоније Марко Лађушић истиче да интеракција, дружење и измештање из окружења у којем уметници свакодневно стварају омогућавају стремљење ка новом и да је Тршић идеално место за то.

– Овогодишња колонија се разликује од претходних по томе што смо довели десет студената докторских студија, са највишим степеном образовања, и то са београдских Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности, као и са Факултета техничких наука из Новог Сада. То смо урадили управо због озбиљности у самом приступу и због њихових истраживачких пројеката које већ изводе. Новина и у нашем школству је та да докторске студије излазе у уметничку област, а овде је добра прилика да спојимо уметничке праксе и научни рад – каже Лађушић.

Он додаје да су међу учесницима и студенти из Требиња, Звечана и Ријеке а да су у ишчекивању колегинице из Пољске, која због техничких разлога није стигла на почетак колоније.

– Ово је интернационална колонија, радимо са партнерским институцијама и зато нам је у гостима Ервин Дубровић, директор Музеја града Ријеке, доајен ријечке сцене, који је успоставио прве изложбе између Србије и Хрватске после последњег рата. Најпре је то учинио са Музејом Војводине, а после и са музејима из Београда. Направио је нову сарадњу. Овај дугогогодишњи културни радник је ту да своје огромно искуство пренесе младима и да, на неки начин, са нама прави мостове између култура и институција – поручио је Лађушић, упутивши позив Лозничанима да у суботу поподне дођу у Тршић и погледају изложбу најновијих студентских радова.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ДАНАС ПОНОВО РАДИ МЕРНА СТАНИЦА У ЛОЗНИЦИ – Ради, не ради, ради

НА НОВОМ ГРАДСКОМ СТАДИОНУ – Трибине до краја месеца

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )