КАКО УШТЕДЕТИ СТРУЈУ? – Придржавати се савета стручњака

КАКО УШТЕДЕТИ СТРУЈУ? – Придржавати се савета стручњака

Последњих педесет година, како показују званични подаци, потрошња струје у нашој земљи се удвостручила. Стручњаци кажу да је таквој ситуацији допринео све већи број кућних апарата које поседује једно домаћинство а којих раније није било, а недавно и епидемија коронавируса због које се више остајало код куће. Како би рачуни за струју били мањи, они саветују да се треба придржавати одређених правила штедње. Посебну пажњу треба обраћати на велике потрошаче струје као што су ТА пећи, грејалице, бојлери, рерне, рингле, котао…

Кућни апарат који троши далеко највише електричне енергије и прави највећа оптерећења и поремећаје у нисконапонској мрежи је котао. Само три сата дневног коришћења, котао снаге 16 киловата током пет јесењих и зимских месеци потроши 7.200 киловат-сати. ТА пећ треба пунити само ноћу, наравно уколико домаћинство поседује двотарифно бројило јер у зимском периоду она, при рационалном коришћењу, потроши око 60 одсто укупне електричне енергије. Већина грејалица има бар три нивоа ангажоване снаге и не би требало баш увек да буде укључена на максимум. Пре спавања, температуру на термостату обавезно треба смањити или искључити. Да би био коришћен на најефикаснији начин бојлер, који троши 15 одсто електричне енергије, треба подесити на температуру између 50 и 55 степени. Проточни, кухињски бојлер, заједно са машином за судове, потроши годишње шест одсто електричне енергије једног домаћинства. Да би се уштедело, бојлер треба бар два пута годиишње чистити од каменца пошто он смањује и капацитет бојлера.

Посуде у којој се кува треба да буду поклопљене јер се тако задржава топлота па ће и кување бити краће. Ако се јело припрема у рерни, треба знати да сваки пут када се отворе врата, температура се у њој снижава за око 15 степени. Фрижидер најефикасније ради ако је температура подешена између 3 и 5 степени и треба га што мање отварати. Не постављати га у близини грејних тела јер ће му требати много више времена да постигне радну температуру. И клима уређаји су велики потрошачи струје. Централизовани системи за климатизацију троше око 10 киловат-сати сваког сата, а код нас најраспрострањенији, тзв. сплит-системи, за један сат потроше 1-3 киловат-сата. Никако не треба остављати укључене телевизор, компјутер, ако се, тренутно, не користе. Употребом опције “turn of monitor” на рачунару, продужава се век екрану, а уштедеће се много више енергије. Већина има обичај да када напуни телефон, пуњач остави у утичници што је велика грешка јер он и даље троши струју. Пуњачи су, углавном, лошијег квалитета па искуства показују да може и да експлодира. Такође, стручњаци кажу да се понекад више исплати уградња новог уређаја уместо коришћења старог који “гута струју”. На тај начин може се уштедети и до трећина енергије. Код куповине треба обратити пажњу да ли уређај има ознаку “енергетске звездице”, уколико је нема, у питању је апарат који је, како кажу стручњаци, енергетски неефикасан.

Наравно, најбоље решење за штедњу струје и лети и зими, јесте да се уради изолација куће која није јефтина, али ће се на тај начин уштедети од 30 до 50 одсто енергије. Такође, веома је важно имати трофазну струју која ће, кажу стручњаци, рационално распоредити утрошак на више фаза, под условом да све правилно функционишу.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Наставници

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Казахстанка директорка средње школе

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )