ДЕЦА ИЗ РАСЕЈАЊА У ТРШИЋУ – Лето у завичају

ДЕЦА ИЗ РАСЕЈАЊА У ТРШИЋУ – Лето у завичају

Прва група од двадесет и седморо деце из расејања боравила је до петка у Научно-образовно културном центру (НОКЦ) ‘’Вук Караџић’’ у Тршићу у оквиру школе српског језика и културе под називом ’’Лето у завичају’’ коју је први пут током летњег школског распуста, овде организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према речима Сање Дулаћ, из сектора за предшколско и основно образовање Министарства просвете,  стратегијом развоја образовања до 2030. године, предвиђено јачање веза са дијаспором као то и да деца из расејања долазе у НОКЦ у Тршићу  где ће им се пружити могућност да допуне знање српског језика на занимљив и креативан начин.

– Прва група у којој су била деца узраста од осам до 16 година из Француске, Швајцарске, Италије, Грчке и Немачке, завршила је боравак и последњег дана су на завршној приредби показала шта су све научили током боравка у овом центру. У августу је предвиђен долазак друге групе од око 80 ученика, а у септембру треће од сто једног детета. Програм школе осмислила је професор др Марина Јањић, редовна професорка Филозофског факултета у Нишу, а деца су овде имала свакога дана ујутру две језичке радионице где су кроз занимљиве садржаје разговарала, певала и слично, а онда имала радионице глуме, ликовну, музичку, рецитатортску, где су опет вежбала српски језик. Инсистирали смо на томе да користе само српски јер су зато и дошла и она су кроз те радионице учила, или усавршавала српски језик. Трудимо се да одавде понесу што лепше утиске и пренесу их тамо одакле долазе, а пре свега да виде да на њих Србија мисли – каже Дулаћева.

Сањa Дулаћ

Деца су у Тршићу боравила у време одржавања ‘’Лила-Ло’’ фестивала па су присуствовала концертима, игрању за дукат у бањском парку, лилању, а посетила су, поред Вукове спомен-куће, Манастир Троношу и Бању Ковиљачу. Током боравка ове групе  деце у НОКЦ су били и учесници радионице за ученике средњих школа ‘’Етнологија и антропологија’’, као и чланови Београдске филхармоније младих која је само за децу из дијаспоре одржала концерт. Деца из прве групе рекла су да им се ‘’Летња школа’’ много свидела, стекла су нове пријатеље, упознала овај део Србије, научила неке нове речи на српском, поправила падеже, граматику, имала прилику да играју коло, пале лиле, гледају концерт Констракте и да из Тршића носе много лепих успомена.

– Било је стварно много лепо и волела бих поново да дођем у Тршић. Мојим пријатељима у Немачкој причаћу како ми је супер било и казати да обавезно и они посете село у коме је рођен Вук Караџић – рекла је једна од учесница прве групе школе ‘’Лето у завичају’’.

Иначе, боравак ученика у НОКЦ је бесплатан, а програме центра у потпуности финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Друга група деце треба да дође у Тршић 15. августа.

Т.М.С

Фото: ЛН и Министарство просвете, науке и технолошког развоја

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Стигла „јача“ струја

НАРЕДНОГ ВИКЕНДА – Бајкери дочекују “YU групу” и “Јагоде”

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )