У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о Вујици Јевђевићу

Центар за културу „Вук Караџић“, у сарадњи са Савезом инжењера и техничара Србије и Удружењем инжењера Полимља, приредиће сутра у Музеју Јадра документарну изложбу посвећену професору др Вујици Јевђевићу, хидрологу свестког гласа, рођеном 12. октобра 1913. године у околини Прибоја.

Био је дете из свештеничке породице, а касније је постао грађевински инжењер, директор Института за водопривреду „Јарослав Черни“, професор на Одсеку за хидротехнику Грађевинског факултета у Београду, професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо (САД) и професор и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ (САД). Са академиком Миладином Пећинаром, творац је концепције развоја хидроенергетског система и система водопривреде Србије и Југославије. Имао је водећу улогу у хидротехничкој изградњи земље, стварању научних центара и у образовању инжењера. Звање инжењера стекао је на Универзитету у Београду 1936. године, а умро је 2006. у Колораду.

Ауторка поставке је Оливера Ћосовић, а свечано отварање је у један поподне.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Конкурс за грађане

ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ДОБРОМ ПОТОКУ – Дукати Ани и Михајлу

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )