УРБАНИ РАЗВОЈ УЗ ПОДРШКУ ЕУ – Лозница међу дванаест одабраних

Градоначелник Видоје Петровић данас је одржао састанак са представницима Програма Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус  на коме је разговарано о изради Стратегије развоја урбаног подручја града Лознице. Говорено је о доношењу скупштинске одлуке о изради стратегије, формирању радне групе и Савета за развој урбаног подручја, техничкој подршци коју пружа ЕУ ПРО Плус програм и планираном временском оквиру за њену израду.

Према речима представника ЕУ ПРО Плус програма Виктора Вељовића, менаџера сектора за развијање капацитета, Лозница је одабрана као једна од дванаест урбаних подручја на којима ће се конкретне стратегије урбаног развоја тестирати са циљем успостављања националног модела за територијални развој на нивоу Србије. Решења и предлози који дођу од стране Лознице биће корпорирани у студију која би требало да да предлог националног модела којим ће се касније омогућити  урбаном подручју Града Лознице да повезује различите финансијске инструменте од стране ЕУ и реализује неке капиталне ствари које су, пре свега, конкретно везане за градске зоне.

Виктор Вељовић, менаџер сектора за развијање капацитета

– Ова стратегија ће пре свега покушати да реафирмише одређене потенцијале који се тичу пре свега повећања атрактивности урбаног подручја, активирање неких запуштених, недовољно коришћених локација, индустријских потенцијала и пре свега валоризацију онога што је кључно са становишта културног идентитета овог урбаног подручја. Са отварањем одређених преговарачких поглавља нама ће се отворити могућност финансирања ових стратегија, а то су јако значајна средства тако да град Лозница у наредном периоду може да рачуна на значајан ниво финансирања од стране пре свега ИПА 3 и осталих донатора. Иначе, територијални механизми немају обавезу поштовања административних граница, већ се гледају функционалне територије које имају одређене законитости, културне, индустријске, инфраструктурне и решавање заједничких проблема који су битни – казао је он.

Одговарајући на питање ЛН који су то препознати потенцијали Лознице Вељовић каже да су интересантни централна градска зона, ’’Вискоза’’ и Бања Ковиљача, као и да је  битно активирање јавних простора у самом подручју Лознице којих има, пре свега приобални део, што је значајно за повећање атрактивности живљења и квалитета живота у Лозници. Спортско-рекреативни  део, који је везан и за реактивирање Лознице и интеграцију Бање Ковиљаче у јединстени функционални простор потенцијално је изузетно занимљив пројекат који на дуге стазе може да промени комплетну слику града. Према Петровићевим речима свакако је добра вест за њене грађане ако се Лозница нађе у групи од дванаест одабраних градова за израду Стратегије локалног урбаног развоја.

Градоначелник Видоје Петровић

– То још један корак напред, једна нова могућност и шансе које су пред нама. Подршка ЕУ кроз одређене програме у оквиру пројектног финансирања које би требало да подигне капацитет свеукупног привредног развоја нашега града, може се рефлектовати у више сфера друштвеног живота. Једно је у домену културно-историјског сећања, неговања нашег личног и националног идентитета имајући у виду богато културно-историјско наслеђе. Друга област у којој бисмо могли пројектно добити подршку из фондова јесте и ретроспектива привреде и развоја Лознице, имајући у виду да последњих година заиста бележимо привредни раст и да наш град у пуној мери доживљава својеврсну реиндустријализацију. Мислим да се ту намећу и нека нова питања пре свега са становишта унапређења туристичке понуде да бисмо Лозницу и овај крај западне Србије учинили пожељнијом туристичком дестинацијом – казао је он после састанка.

Петровић сматра да постоји много тога што је остало забележено у прошлости, а о чему смо, нажалост, недовољно говорили, наводећи пример Драгинца, највећег стратишта српских сељака за које се у Србији недовољно зна, да ’’Вискоза’’ као део историје и тај простор треба да добију нову димензију наводећи да ’’имамо одлична решења која ће бити разматрана кроз дефинисање одређених урбанистичких планова и намене земљишта на том простору, да се Лозница и Бања Ковиљача интегришу.

Иначе, програм ЕУ ПРО Плус који финансира Европска унија, спроводи се у сарадњи са Министарством за европске интеграције, односно Владом Србије до јуна 2024.године, а Вељовић каже да је то  тренутно највећи донаторски програм у Србији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУСРЕТ ФЕСТИВАЛУ „ЛИЛА ЛО“ – Програм на завидном нивоу

УДДК ”ДР МИЛЕНКО МАРИН” – Уручено тринаест захвалница

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Тимотије 2 years

    Најпре уклоните ругло од бувљака поред Штире, па онда причајте о обалама и о урбаном развоју.

    • comment-avatar
      Loznica u srcu 2 years

      Iako se slažem da je buvljak onakav kakav je ruglo, ne slažem se da ga treba ukloniti.
      Bilo bi dobro najpre naći kvalitetno rešenje za trgovce tako da imaju svoje mesto, da ne ruže grad, da ne ometaju prolazak… Dalje, treba regulisati izgled i veličinu tezgi, čišćenje posle itd.
      Treće, treba promovisati “buvljak” kao mesto razmene za sve građane, gde može ono što nam ne treba da se prosledi nekom kome treba. To postoji u mnogim gradovima na zapadu i ja smatram da je to nešto lepo ako se organizuje na lep način.
      Naravno, za ovo je potrebna inicijativa, a onda i koordinacija gradskih službi, čišćenja, prodavaca i naravno nas građana.

  • Disqus ( )