КАМП ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ – Дружење у природи уз рокенрол

Школа рок гитаре, коју води Јован Ивановић, познати лознички гитариста и од недавно добитник Плакете града, од понедељка до петка организује 18. камп на Гучеву, на којем се окупило педесетак младих гитаристи из Лознице, околних места и Босанског Брода. У природи, окружени зеленилом и свежим ваздухом, заједно свирају на гитари, резмењују искуства и кују планове за будуће музичке кораке.

– Дошло је 25 деце из Лознице и њих 23 из Босанског Брода, полазника тамошње сличне школе, који нам се другу годину за редом придружују на овом рок кампу. Планирамо да се у догледно време и побратимимо па да их ускоро и посетимо, како би наша сарадњу и пријатељство додатно ојачали. – каже Јован Ивановић објашњавајући да је програм кампа устаљен као и претходних година, базира се,  пре свега, на добром дружењу, свирању, вежбању, снимању демо-снимака, као и на подстицању дечје музичке креативности.

На овим камповима су и до сада настајали први бендови, практикује се групно свирање, компоновање и демонстрација различитих инструмената, што је део дневних активности и на овогодишњем скупу.

– То се све ове године показало као добро и увек је деци занимљиво. Програм је функционалан и непоходан за даљи развој гитариста. Овде смо пет дана, сваки је испланиран, а посебно се радујемо завршном концеру пред публиком. Редовно имамо и госте, дечаке који су некада учествовали на кампу а данас су већ озбиљни музичари, долазе да нам помогну и да нас подрже. Велику подршку имамо и од градске управе, а посебно сам поносан на награду која ми је уручена недавно за Дан Лознице. Као организатор и предавач Школе рок гитаре добио сам веома важно признање, Плакету града за залагање у култури и та награда је дошла у правом тренутку јер бележим четири деценије бављења гитаром, као и тридесетак година едукацијом, а последњих двадесет при Центру за културу. Спојили су се дивни јубилеји и зато сам захвалан на овом признању које ме подстиче да се и даље бавим тиме и даје за право да верујем и даље у музику и будем бољи него што сам био – поручује Ивановић.

Последњих неколико година му помаже и ћерка Милица, професорка гитаре, која такође има своје ученике и на кампу брине о сваком детаљу дневних активности. Оно истиче да камп организују уз помоћ Канцеларије за младе, Центра за културу „Вук Караџић“, Туристичке организације Лознице и градске управе и да ове године међу полазницима има доста деце млађег узраста.

– Обично су то били тинејџери, средњошколци или основци старијих разреда, а овај пут су деца од првог до четвртог разреда. Пет дана смо вредно вежбали, учили нешто ново и то ћемо сутра показати на завршном концеру у седам увече испред одмаралиша МН где смо и смештени. Очекујемо публику и даћемо све од себе да буде забавно – поручује Милица Ивановић.

Своје утиске о кампу изнели су нам Сара Нешковић из Лешнице, као и Ивица Шкворц и Филип Митровић из Босанског Брода. Сложни су у оцени да је боравак на Гучеву за њих уживање, због музике, друштва и природе.

– Три године свирам и обожавам гитару. Слушам рок музику и узор ми је Џими Хендрикс јер сам и ја као и он леворуки гитариста. То некима делује необично и теже за свирање, али мени је то сасвим нормално и не представља проблем. Намеравам да једног дана формирам групу и да свирамо на концертима – каже Филип.

У име локалне самоуправе, камп је данас посетио Бојан Лучић из Канцеларије за младе, који је обећао да ће за овакве активности увек имати чврсту подршку града. Он је подсетио да је до сада кроз камп на Гучеву прошло више стотина младих, који су поред знања из музике стекли и многа нова пријатељства.

– Овде једни другима преносе своја знања а музичко стваралаштво се тако преноси и на будуће генерације. Поносни смо на овако велики број младих од којих ће неки остати у граду а неки отићи у свет, али ће увек представљати наш град у најбољем светлу кроз музичко стваралаштво. Канцеларија за младе ће наставити да подржава овакве скупове и да олакша гитаристима нове кораке у музици – рекао је Лучић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ОТВОРЕНОМ БАЗЕНУ У КРУПЊУ – Почела сезона купања

ФУДБАЛЕРИ ЛОЗНИЦЕ ОДИГРАЛИ ПРВУ КОНТРОЛНУ УТАКМИЦУ – Слобода победила

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )