”ОКО СОКОЛОВО” ОД 1. ЈУЛА – Пази, снима се!

”ОКО СОКОЛОВО” ОД 1. ЈУЛА – Пази, снима се!

Дуго најављивани систем за контролу мирујућег саобраћаја “око соколово” почиње рад у петак. У питању је “скен кар систем” односно, систем који се састоји од аутомобила на који је постављен уређај за снимање паркираних возила. Како је речено на конференцији за медије одржаној тим поводом данас у градској управи, основни циљ овог система, који је уграђен и у Стратегији и Студији безбедности саобраћаја, а који је усвојила Скупштина града Лознице, јесте повећање ефикасности система контроле и санкционисање прекршаја у паркирању. Према речима Дејана Сталовића, градског менаџера, очекује се да уз овај систем динамички, али и мирујући саобраћај у нашем граду буду много безбеднији, али и да се учини бржим, проточнијим, као и да се смање саобраћајне гужве.

– У претходне две-три године изградили смо 700 нових паркинг-места и при извођењу инфраструктурних радова, где год је било могуће, користили смо прилику да градимо нова као у Булевару Доситеја Обрадовића, Улици Светог Саве, блоковским паркирањима, а с том праксом ћемо и наставити. Решавањем имовинско-правних односа планирана је и изградња градске гараже. У овом тренутку у граду има око 1.500 паркинг-места, постоји и одређени број паркинга који су и даље бесплатни, као код новог стадиона и болнице – рекао је Сталовић.

Он је апеловао на суграђане да додатно обрате пажњу где паркирају возила, да то не чине на коловозним тракама, зеленим површинама или тротоарима, на тај начин ће се додатно повећати безбедност у граду и смањити  ризик од казни због непрописног паркирања.

Како је рекао Милорад Матић, заменик начелника градске управе, планом снимања покривено је 57 улица у граду, а постављене су  42 информативне табле које грађане обавештавају где почиње а где се завршава снимање. Међу улицама које ће бити покривене овим системом су и Георгија Јакшића, Генерала Јуришића, Ђуре Јакшића, Слободана Пенезића,  Италијанских добровољаца, Учитељска, Београдска, Бранка Радичевића, Булевар Доситеја Обрадовића…

– Увођењем овог система желе се постићи два основна циља – регулисање непрописног паркирања на пешачким прелазима, тротоарима, на местима предвиђеним за особе са инвалидитетом, као и контрола наплате паркирања. Цео систем је повезан са ЈП ”Паркинг сервис” тако да ће она возила која су прописно паркирана, али нису плаћене паркинг-карте, сиситем детектовати и директно слати информације ка овом предузећу – рекао је Матић.

Саша Селаковић, руководилац Комуналне милиције, прецизирао је да ће “Око соколово” бити постављено на кров градског возила “фијат пунто”, а софтвер ће камером фотографисати непрописно паркирана возила.

– На тај начин се очитавају и препознају регистарске ознаке, информације се пребацују на сервер који се налази у просторијама Комуналне милиције, односно “Паркинг сервиса” и даље се то процесуира, односно, шаљу се казне на кућне адресе. Снимање ће се обављати сваког радног дана и суботом  од 7 до 22 часа.

Како је рекао, казне се крећу од 8.000 до 10.000 динара, зависно од врсте прекршаја, а постоји могућност да се преполове, ако се  плате у року од осам дана.

На наше питање шта ако се у тренутку фотографисања возач налази за воланом јер чека да се паркира, Селаковић је одговорио да ће свака фотографија бити прегледана пре него што се утврди да ли је неко био у ауту, да ли скреће или не. 

– Имамо могућност да одбијемо ту слику јер сматрамо да је неправилна, да не може да се процесуира – одговорио је он.

Како је речено, систем “Око соколово” је набављен преко ЈКП “Паркинг сервис” и кошта 792.000 динара. Четрдесет одсто средстава од наплаћених казни биће усмерен за подизање безбедности саобраћаја у граду према плану Савета за безбедност саобраћаја, шездесет одсто одлази у државни буџет.

На нашу опаску да су се определили за непопуларну меру с обзиром на то да многи наши суграђани и гости сматрају да нема довољно паркинг-места у граду, Сталовић је одговорио ”да је анализом утврђено да 1.500 места, колико их је у у систему напалате у односу на неке градове, као што су Ваљево и Шабац, представља добар број”, као и да је  анализа показала да у ширем центру града увек постоји довољан број слободних паркинг-места. Како је рекао, у градској управи су “сигурни да ће велика већина грађана поздравити увођење овог система”.

Одговарајући на наше питање где је предвиђена изградња градске гараже, Сталовић је одговорио, да према Плану детаљне регулације једна јавна гаража може да буде на простору садашњег Црвеног крста а размишља се и о простору који се налази у непосредној близини Зелене пијаце.

– Градоначелник је формирао радну групу која има задатак да уради детаљну анализу Одлуке о паркирању која је основ за функционисање ЈП “Паркинг сервис” где имамо одређене идеје као што је увођење временског ограничења у црвеној зони, као и проширење црвене зоне како бисмо обухватили већи број централних градских улица – рекао је он.

Како је речено, информација о увођењу “скен кар система” са тачно назначеним улицама где ће се обављати снимања, биће објављена и на порталу града.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП ”ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Повећана потрошња воде

НА ГРАДСКОМ БАЗЕНУ – Почела обука непливача

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Biciklistička staza kroz klupce nije u nadležnosti oka sokolovog a ni od pre godinu dana obećane biciklističke staze do Tršića nema ništa.

  • Disqus (0 )