У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ – Гуслари певали о Косову

У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ – Гуслари певали о Косову

Милутин Ђуричић

У амфитеатру лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице, гусларска секција КУД „Караџић“, уз подршку Центра за културу „Вук Караџић“, приредила је синоћ колажни програм „У славу Видовдана“, у којем су учествовалии гуслари, дует Маврак – Антонић, етно-група „Богојављенска ноћ“ из Бијељине и лознички песници Невена Кокановић и Љутомир Рундић.

Пригодну беседу одржао је свештеник Милош Петровић, указујући на значај чувања сећања на историјске догађаје, пре свега на Косовски бој, али и неговања певања уз гусле. Како је рекао, први храм у Лозници датира из времена када су гусле биле „најприсутније у српском народу, у годинама које су претходиле страшним ломовима и очајничком покушају да се поврати слобода“.

– Гусле су биле и остале једино надахнуће, поред вере и цркве, које је одржало Србе да сачувају своја имена, културу и да се изборе за слободу. Гусле су биле нека врста корица у којима је био похрањен мач Милоша Обилића јер су чувале огањ и ватру народа који је био притешњен са свих страна незнањем, сиромаштвом и изложен на милост и немилост Турцима – рекао је Петровић.

Он је подсетио да ће Црква Покрова Пресвете Богородице идуће године прославити јубилеј, 150 година од оснивања, и да се баш на овом месту одвијао чувени бој између турске и српске војске.

Милош Петровић

– И тада, у самом шанцу, постојала је мала капелица која је потом прерасла у малу камену цркву а онда је 1871. године прота Игњат Васић започео изградњу данашњег велелепног храма. Архитекта цркве био је чувени Александар Бугарски, архитекта првог плана Калемегдана, који је већ тада постао нека врста београдског парка. Он је архитекта и Старог двора и Народног позоришта у Београду. У годинама које долазе, слутећи по дешавањима у свету, гусле ће и даље бити битне за чување пелцера за националну свест – поручио је.

Милутин Ђуричић, председник гусларске секције, подсетио је да њени чланови већ 25 година негују традицију да у славу Видовдана, косовским јунацима одају почаст за витештво које су показали.

– То је један од најзначајнијих датума у нашој историји и страшно би било да се не сетимо тих људи. Ми се гуслама обраћамо посетиоцима у намери да очувамо део српске културе и традиције, а редовно имамо и своје госте. Овај пут, представља се и Вељко Шолаја наш нови члан, дечко који је тек постао пунолетан, пореклом из старе Херцеговине, а који живи у Сланкамену – рекао је Ђуричић, најављујући и скоро представљање снимака две своје нове песме уз гусле „Ромео и Јулија“ и „Момчило Гаврић“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВИДОВДАНСКИ ТУРНИР – Лозници пехар на крају

ПРЕДРАГ ПАЈИЋ, КАПИТЕН ЦЕРА ИЗ ЈАДРАНСКЕ ЛЕШНИЦЕ – Окачио копачке о клин

НОВО – Преузми бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )