ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – За одштете више од пет милијарди динара

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – За одштете више од пет милијарди динара

У последње четири године за обављање зоохигијене све локалне самоуправе у Србији су из буџета издвојиле 6,4 милијарди динара, у истом периоду, поднето преко 68 хиљада пријава грађана због уједа паса, а за одштете онима које су озледили пси, из локалних буџета исплаћено је више од пет милијарди динара, наводи се у извештају Државне ревизорске институције (ДРИ) о сврсисходности пословања ”Ефикасност решавања проблема напуштених животиња”.

Растући тренд износа одштетних захтева грађана, указује на то да чак и тамо где се спроводе законски захтеви, резултати изостају, а проблем са напуштеним животињама и даље постоји. Ово је значајан друштвени проблем јер велике износе на име одштетних захтева за уједе паса из локалних буџета, локалне самоуправе могу усмерити на развој и унапређење ове и других комуналних делатности од значаја за живот грађана, наводи се у извештају. Високе одштете које плаћа локална самоуправа, угрожена безбедност и здравље становништва и добробит животиња, последица су неефикасног приступа надлежних органа проблемима који се тичу власничких и невласничких паса.

Истраживање ДРИ у фази планирања ревизије показује да на територији Србије одређени број локалних самоуправа није организовао обављање комуналне делатности зоохигијене у делу поступања са напуштеним животињама, само трећина је обезбедила прихватилиште за напуштене животиње, скоро 40 одсто ни после 11 година од усвајања Закона о добробити животиња није донело програме контроле и смањења популације напуштених паса и мачака на својој територији, као ни основне интерне акте за спровођење Закона о добробити животиња. Више од 70 одсто локалних самоуправа није предузело адекватне мере у циљу спречавања настанка проблема напуштених животиња, односно активности на развијању свести грађана о одговорном власништву и бризи о животињама, што представља један од основних узрока проблема великог броја напуштених животиња на улицама, наводи ДРИ. Она је спровела ревизију сврсисходности пословања “Ефикасност решавања проблема напуштених животиња” код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину, градова Нови Сад и Лесковац, као и општина Неготин и Прибој.

Иако прописи обавезују локалне самоуправе да уреде делатност зоохигијене, општине Прибој и Неготин, како пише у извештају, нису обезбедиле услове за њено ефикасно и континуирано обављање у делу поступања са напуштеним животињама. Чак 70 одсто градова и општина у Србији није изрекло ниједну казну за неодговорно понашање власника паса. Да би се проблем напуштених животиња системски решио, потребно је да Управа за ветерину интензивира надзор и предложи Влади доношење измене прописа у циљу ефикасније превенције овог проблема, као и да успостави стратешки оквир за управљање популацијом паса на територији Србије, стоји у закључку извештаја ДРИ. Присуство напуштених животиња – паса луталица на јавним површинама у урбаним и руралним срединама представља један од значајних комуналних проблема са којима се суочавају све локалне самоуправе, а ни Лозница није изузетак.

Подсетимо, Комисија за утврђивање основаности поднетих захтева за накнаду штете због напада паса луталица на подручју Града Лознице примила је прошле године укупно 278 захтева, 228 за накнаду штете услед уједа паса луталица и 50 за штету на домаћим животињама. Комисија је због неоснованости одбила девет захтева због уједа и један за напад на домаће животиње. Градско правобранилаштво је закључило укупно 265 уговора о поравнању са оштећенима, 214 због уједа и 51 напада на домаће животиње. Укупна вредност закључених уговора је 10.289.000 динара, од чега само за уједе 9,5, а остатак за нападе на домаће животиње. Укупна накнада је у односу на 2020. већа за 1,1 милион динара. Лани је поднето и 18 тужби, због уједа 17, а једна напада паса луталица на домаће животиње. Просечна вредност исплаћене накнаде штете због уједа је била 44.840 динара, више него 2019. и 2020. године, а због штете нанете домаћим животињама 13.596, мање него две претходне године.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТИЖУ СЕМАФОРИ – Прво код Музеја Јадра

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Успех на два поља

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )