НОВИ ПЛАН РАЗВОЈА ЛОЗНИЦЕ – Потребно је да се и грађани укључе

НОВИ ПЛАН РАЗВОЈА ЛОЗНИЦЕ – Потребно је да се и грађани укључе

Међу десет градова и општина Србије који ће уз подршку Националне алијансе за економски развој (НАЛЕД), Републичког секретаријата за јавне полиртике и Балканског центра за регулаторну реформу до априла следеће године израдити планове локалног економског развоја налази се и Лозница. Данас је у градској управи одржан састанак градоначелника Лознице Видоја Петровића и његових сарадника са Душаном Васиљевићем, директором за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у, и Сандром Ћорац, консултанткињом која ће сарађивати са Лозницом у изради плана.

Васиљевић је навео да је циљ да десет локалних самоуправа учесница пројекта добије стратешки план развоја за период од седам до десет година и да је апликација Лознице била ’’јако високо оцењена’’.

– Јако нам је важно да то не буде документ који је израдио НАЛЕД па ни сам Град Лозница него документ иза којег ће стати грађани и привредна заједница и где ће се постићи консензус како се види развој Лознице у наредних десет година. Верујемо да је ово јако добра прилика да се то уради, али да бисмо то постигли потребно је да се грађани укључе у великој мери. Ми са Лозницом имамо добру сарадњу од оснивања НАЛЕД-а и верујемо да ће и сада бити успешна – казао је Васиљевић.

Градоначелник Петровић рекао је да високе оцене о градској управи и Лозници, као јединици локалне самоуправе, радују и охрабрују, али истовремено и обавезују. Он је навео и да је постојећи План локалног економског развоја ’’увелико зрео да се умногоме доради јер га је Лозница надрасла’’.

– У наредном периоду даћемо свој максимум како бисмо дефинисали циљеве развоја нашег града у следећих седам до десет година, што је јако важно с обзиром на могућности које су пред нама, а њих увек прате изазови. Када имате план, када га разрађујете кроз акционе планове, дефинишете носиоце активности, рокове, средства финансирања, партнере и све остало, и у тај процес укључите најшири слој друштвене заједнице, привреднике, радне организације, невладин сектор, угледне појединце, све који могу дати допринос у дефинисању кључних циљева, онда нема основа да се пројекат доведе у питање. Напротив, учинићемо све да у што краћем року то урадимо, а ефекат ће бити нешто што нам је преко потребно и што ће моћи да ухвати корак са динамиком тренутног развоја и живота у нашој локалној заједници – рекао је Петровић.

Он је нагласио и да се градска управа увек трудила да пројектна и укупна спремност буду на потребном нивоу, али и да је ту увек била и подршка која и сада стиже. Уколико од Лознице учинимо боље место за живот тако ћемо, казао је градоначелник, дати снажну подршку и држави да иде напред.

– Све се то своди на кључну ствар – да се омогући стабилност, да се подигне ниво привредне активности и да се омогући бољи живот у Лозници и целој земљи – навео је Петровић.

Иначе, сваки план мора садржати преглед постојећег стања у различитим областима попут инфраструктуре, природних ресурса, здравствене заштите, пољопривреде, образовања, туризма… На основу тога одређују се развојне шансе, приоритетни циљеви и мере, што се даље разрађује у другим документима. Процес доношења плана локалног економског развоја треба да буде јаван и да укључи све заинтересоване стране. Током пројекта биће организовано десет стручних радионица за припрему планова и заједничких сусрета током којих ће општине и градови учесници пројекта моћи да размене искуства.

Пројекат спроводи НАЛЕД, а финансира се кроз пројекат немачко-српске развојне сарадње уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ и Републичког секретаријата за јавне политике.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗБОГ ПАСА ЛУТАЛИЦА – За одштете више од пет милијарди динара

СТИЖУ СЕМАФОРИ – Прво код Музеја Јадра

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )