ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Успех на два поља

Туристичко-документарни филм ”Лилање у Лозници”, снимљен у продукцији Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), освојио је другу награду у категорији документарног филма на Међународном фестивалу туристичког филма у Турској.

Како је на данашњој конференцији за медије рекла Снежана Перић, директорка ТОГЛ, представницама ове организације Ксенији Радичевић и Ивани Аничић, графичкој дизајнерки која је била задужена за графику у филму, награда је уручена прошлог петка на свечаности у Газиантепу у Турској.

– Пре две године, када смо одржавали фестивал “Лила Ло” онлајн, одлучили смо се за још један иновативан приступ промоцији туристичких потенцијала Лознице. Тражили смо старе видео-записе о лилању у Лозници, нисмо их нашли, али смо доказе о овом обичају пронашли у Вуковом Српском рјечнику, тако да смо могли да тврдимо да је лилање древни вековни обичај. Забележили смо лилање данас у Лозници и све пратеће народне обичаје од Ивањдана до Петровдана – рекла је Перићева.

Како је навела, овим филмом конкурисали су у више од двадесет држава и углавном се налазио у званичној селекцији. На појединим фестивалима су добијали награде путем мејла, али је ово био први пут да званично добију награду на неком фестивалу.

– У току године очекујемо још сличних награда. Интересантно је како цео свет види лилање као јединствен догађај, визуелни спектакл, и колико сви желе да дођу да учествују у томе заједно са нама – рекла је она.

Према речима Ксеније Радичић, фестивал у Турској је био леп догађај на којем су имали прилику да упознају људе из света филма из 35 земаља.

– Створили смо нова пријатељства која ћемо користити да унапредимо свој рад убудуће, То је наш први успех, али биће тога још јер много труда улажемо да направимо нешто квалитетно – рекла је она.

Перићева је на конференцији говорила и о одлуци Националне комисије Министарства трговине, туризма и телекомуникација да Тршић буде једно од три села која ће представљати нашу земљу на Међународном такмичењу за избор најбољег туристичког села на свету.

– Поносни смо на наш град и Центар за културу ”Вук Карађжић” који управља знаменитим местом Тршић и целим културним пределом Тршић – Троноша, што су створени услови да Тршић данас може да понесе такву титулу. Да не буде забуне, то није избор за најлепше село на свету него су у питању туристички садржаји, а Тршић нуди оно што туристи данас највише траже а то су боравак у природи и гастрономија – истакла је Перићева.

Од учешћа на овом такмичењу очекују још већу промоцију Тршића, али и светску награду јер верују да он то заслужује и да ће из дана у дан бити све бољи и посећенији.

Да подсетимо, поред Тршића нашу земљу представљаће и села Ждрело и БелаВода.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРУПАЊСКЕ СЕСТРЕ ЗА ПРИМЕР  – Кад се хоће, све се може

ФОТО-КОНКУРС – Мој најлепши Крупањ

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )