ДАН ПОСЛЕ ПОЖАРА – Изгорела трпезарија, спасен парохијски дом

ДАН ПОСЛЕ ПОЖАРА – Изгорела трпезарија, спасен парохијски дом

У пожару који је јуче око 14 часова избио у старој трпезарији, поред Цркве Светог пророка Илије у Јадранској Лешници, тај објекат је потпуно изгорео док је мању штету претрпела и незавршена зграда новог парохијског дома. Захваљујући ватрогасцима лозничке јединице и мештанима који су прискочили у помоћ, избегнута је већа штета јер се на само неколико одатле метара налази храм. Дан после свештеник Милован Којић започео је рашчишћавање згаришта и уклањање ствари које ватра није потпуно прогутала.

Црне греде и зидови, изгореле ствари, оштећен део крова новог дома слика су дан после пожара у  коме није било настрадалих, али је причињена материјална штета. Свештеник каже да је пожар избио око пола два, гашен је више сати док није потпуно ‘’ликвидиран’’.

Милован Којић, свештеник

– Јутрос је обављен увиђај и највероватније су узрок пожара свеће, односно палионица свећа са које се пламен пренео на стару трпезарију на којој је била стара дрвена грађа. Употребљавана је као остава и добар део ствари у њој је изгорео или је неупотребљив. Она је потпуно уништена. Штета је могла бити већа да се пожар пренео на нови парохијски дом који градимо. Захваљујући ватрогасцима и мештанима који су прискочили у помоћ, успели смо да га сачувамо. Почели смо рашчишћавање и рушење изгореле трпезарије. У понедељак долазе багер и два камиона да све одвуку. Она је била предвиђена за рушење ове године, али нисмо очекивали да се све ово и овако деси – прича Којић додајући да су изгорели и комади намештаја које су парохијани раније донели као поклон за опремање новог парохијског дома који треба да буде отворен наредне године када јадрансколешничка црква обележава 150 година постојања.  

У изгорелој трпезарији биле су старе одежде које су користиле претходне генерације, неке старе и 150 година, а свештеник каже да су намеравали да их изложе у својеврсној музејској поставци у будућем парохијском дому. Све што се могло отето је од ватре, ствари, иконе, књиге, али су, ипак, неке изгореле.

– Спасена је престона икона. Она је дошла из Недељица где је некада била црква и за мештане нашег села. Када је одлучено да се прави ова црква, икона је пренета у Јадранску Лешницу и била је на иконостасу. Она је прва икона у овој цркви из 1873, како је записано у летопису. Иначе, наша црква није имала иконостас све до 1912. Записано је да су биле поређане даске и на њима иконе,  то је био импровизовани иконостас. Остала је сачувана и урамљена фотографија патријарха Порфирија које је била на јужном зиду старе трпезарије и у свом том пламену је остала читава – прича Којић.

Током гашења пожара ватрогасци су воду морали да узимају са хидранта у основној школи удаљеној више десетина метара. Свештеник каже да је ово опомена и да треба у црквеном дворишту поставити хидрант који је, сада се показало, више него потребан. Иначе, у пожару је лакше повређен један ватрогасац, а боца кисеоника се активирала, одлетела високо изнад храма, а онда пала на кров цркве и поломила неколико црепова. Пре осам година у ову цркву је, 21. децембра, ударио гром када су оштећени црквена сала, иконостас, делови врата и прозора.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Сређују салу Дома културе

ФУДБАЛ: ПРЕД НОВУ СЕЗОНУ У ПРВОЈ ЛИГИ СРБИЈЕ – Лозница почела припреме

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )