НАЈБОЉЕ ТУРИСТИЧКО СЕЛО – Тршић, Ждрело и Бела Вода

Села Тршић, Ждрело и Бела Вода изабрана су за најбоља туристичка села у Србији на Конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација и она ће нашу земљу представљати ове године на конкурсу за Најбоље туристичко село који организује Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).

Како је данас објављено на сајту министарства, Тршић надомак Лознице, родно место Вука Стефановића Караџића, истиче се својеврсним музејом на отвореном велике културне и туристичке вредности, где се издваја Вуково имање са Вуковом спомен-кућом. Ждрело на додиру Млаве, Стига и врхова Хомоља, одакле полазе бројне планинарске стазе ка врховима Вукан и Мали Вукан, дичи се и стазом виа фератом, атрактивном у спортском и туристичком смислу. У Ждрелу су и манастири Решковица и Свете Тројице, подигнути на темељима манастира из 14. века. Министарство наводи да је  Бела Вода, село надомак Крушевца, богато минералним и пијаћим водама и познато по камену „Беловодски пешчар“ који је прославио уметничка дела Моравске школе. Село је славно и због Специјалног резервата природе „Осредак“ и бројних културних манифестација као што су Беловодске розете Србије, вајарске колоније, мозаичарске колоније и др.

Мокра Гора је прошле године проглашена за једно од најбољих туристичких села у свету као пример руралне дестинације са огромним потенцијалом за унапређење сеоског туризма на конкурсу UNWTO.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКО СПОРТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА КРУПАЊ – Набавили електро бицикле

ПРОТЕСТНА ВОЖЊА – За безбедност мотоциклиста

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Ja pa ja 2 years

    Ne znam šta je shvatanje turizma u Srbiji, ali recimo preko leta jedno sasvim nebitno i nepoznato mesto u Austriji ima više turista do podne nego taj Tršić za celu godinu. Tršić je mesto gde odete da protegnete noge, tj prošetate i to je to. Lepo selo još kad znate njegovu pozadinu ako ste Srbi ali strancima to ništa ne znači. Zamislite na primer Srbina koji ide da poseti selo u kojem je mađarski lingvističar doprineo Mađarskom jeziku..Eto primera.

  • Disqus (0 )