ФОТОГРАФИЈЕ ПАНТЕЛИЈЕ ИЛИЋА – Исцртано светлошћу

Називи „Ракија и њена сенка“, „Ратарске свеће“, „Мотив са села“, само су неки којима су потписане фотографије Пантелије Паје Илића, Лозничанина који деценијама другује с камером и фотографским апаратом, а чију трећу самосталну изложбу суграђани од среде могу да погледају у Музеју Јадра. Поставка је симболично названа „Цртање светлом“, јер, како каже сам аутор, за добру фотографију, поред апарата, осећаја и доброг ока, најважнији су светло и добар угао. О Илићевим радовима говорио је магистар сликарства Драго Симић, уредник ликовних програма у Центру за културу „Вук Караџић“, који је и организовао изложбу.

– Илић се на својим фотографијама бави људима и мотивима нашег краја па је зато ово била добра прилика да га представимо у оквиру програма обележавања Дана града. Данас, када сви фотографишу, овакве поставке су битне јер у мору фотографија мало је уметничких и зато је она брана од шунда у фотографији. Видимо да се данас фотографише мобилним телефонима, и, рекао бих да се у историји никада није оволико фотографисало. Сматрам да ипак треба поставити неки вредносни систем, шта је добра и уметничка фотографија. Оваквом ауторском изложбом желимо да подстичемо младе да се баве фотографијом али на озбиљнији начин – рекао је Симић отварајући изложбу која обухвата укупно 48 фотографија.

Пантелија Илић каже да се радује свакој изложби као да му је прва и да му фотографисање представља задовољство јер му омогућава дружење с људима, што му је испред сваке материјалне користи.

– Изложени су портрети, слике из живота, природе и неки наши верски обичаји. Снимљене су у периоду од 2011. до 2021. године док оне новије, које сам у међувремену снимио, још нисам планирао за излагање. Размишљам да следећи пут направим микс фотографија са све три досадашње изложбе, са онима које до сада нису излагане. Инспирацију добијам у пролазу, док шетам, а пошто волим и монтажу, неке сам фотографије монтирао. То је експеримент из којег настану занимљиве уметничке фотографије. Неке од изложених фотографија су учествовале на различитим фото-конкурсима и освајале похвале, којих имам више од две стотине, а појављивао сам се као учесник у више од 30 земаља света. Овим се бавим из љубави, волим дружења с колегама на фото-сафаријима, а материјалне награде ми нису значајне. Увек се трудим да фотографијом посматрачу испричам неку причу. Доста дугујем покојном пријатељу Браниславу Бацковићу, који ми је много помогао да уђем у свет фотографије и зато га увек с поштовањем помињем и изражавам му захвалност – рекао је Илић, подсећајући да се фотографијом бави више од три деценије, нешто интензивније од 2011.

Илић је члан Фото-савеза Србије од 2013. године и има звање фото-аматер прве класе (Ф1 ФСС). Изложба у Музеју Јадра отворена је месец дана.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРИЗНАЊА ЗА ДАН ГРАДА – Једна повеља и десет плакета

ПРИЗНАЊА ЗА ДАН ГРАДА – Једна повеља и десет плакета

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )