ВОЗОМ ИЗ ЛОЗНИЦЕ ДО БЕОГРАДА – По шинама и асфалту

Из Лознице се до Београда може кренути возом, али на циљ се, ипак, стиже на четири точка.

Ових дана појавила се у неким медијима информација да су грађани дела Срема и Мачванског региона, „због неодговорног односа надлежних у руководству српских железница одсечени од престонице, без директне возне линије од Шида, Сремске Митровице и Руме, односно Лознице и Шапца, до Београда“. Што се тиче Лознице то ипак није сасвим тачно.

Како смо сазнали, са лозничке железничке станице крене се возом и пругом иде до Руме, а онда мења превозно средство.

– Воз иде до Руме, ту путници преседају у аутобус који их чека на станици и вози до Београда по реду вожње железнице и станицама као да иде воз. Карта се нормално купује до станице Београд-Центар, све је исто само што се у Руми изађе из воза пређе у аутобус. Из воза у аутобус  пређу путници и кондуктер и иду даље. Он иде по станицама где би стајао воз, путници излазе или улазе, све је исто само што се од Руме не иде по шинама У повратку је све обрнуто, из Београда до Руме вози аутобус, онда  се прелази у воз и наставља ка Лозници. То је зато што није технички још усклађен саобраћај на том делу пруге због воза Београд-Нови Сад, „Сокола“ који иде 200 километара на сат. То су велике брзине и мора све да буде утаначено у секунду, у току је рад на усклађивању и овај начин превоза од Лознице до Београда железницом потрајаће још неко време –  каже добро обавештен извор за ЛН и додаје да  овај превоз уз преседање,  мало воз, мало бус, траје већ неколико месеци.

Из Лознице до Београда има један полазак дневно, креће у 7:20, у Руми је у 9:14, а Београду у 11:12, пише на порталу „Србија воз“ уз напомену „на релацији Рума – Београд аутобуски саобраћај“. Из престонице до Лознице полазак је у 13:46, а долазак у 17:30. Цена карте је 640 динара до Београда, а повратна 1.020 динара. Иначе, тренутно је аутобуска карта Лозница – Београд 940, а повратна 1.400 динара.

Подсетимо, после реконструисања пруге Шабац – Лозница – Брасина од првог септембра 2018. је, после 13 година  паузе, успостављен редован путнички железнички саобраћај на овој деоници. Од 15. децембра 2019. из Лознице се до престонице могло возом пошто је „Србија воз“ увео директну линију Београд центар-Мали Зворник, односно Зворник, чиме је по први пут неки град у Републици Српској  повезан са главним градом Србије.

Иначе, Лозничани нису ни раније бирали воз као омиљено превозно средство до Београда, па се и пре овог преседања у Руми дневно продавало свега десетак карата.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ – Нови број часописа „Призор“

НАШИ СМО – Хуманост

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Petarle 1 year

    Uvek je Loznica bila slepo crevo zeleznickog saobracaja,nekad smo putovali sinobusima pa se klackali satima do Beograda,danas je slicno

  • Disqus (0 )