МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ – Нови број часописа „Призор“

После јучерашње пројекције документарног филма „Мића Поповић“, данас је у Сталној поставци Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић предстaвљен 21. број часописа за културну историју Јадра „Призор“, чиме је и завршена манифестација „Мићини и Верини дани“, посвећана њиховом уметничком стваралаштву. Директорка Центра за културу „Вук Караџић“, Снежана Нешковић Симић, која је и уредница часописа, подсетила је да он излази у континуитету више од две деценије и да је посвећен свим нашим великанима, Вуку, Цвијићу, Поповићу, али и другим људима значајним за српску културу. О садржају је говорила Марина Цветановић, историчарка уметности и кустоскиња сталне поставке, истичући да часопис наставља традицију да својим текстовима чува богату баштину јадарског краја и Србије.

– На насловној страни је Поповићева графика „Сликар и модел“ из 1990. године, која је однедавно у нашем фонду и којом смо обогатили сталну поставку. У овом броју су три рубрике испуњене са 14 текстова различитих аутора у којима су изнете важне историсјке чињенице, актуелна научна и културна дешавања, али и подаци о издањима вредних помена. Зато и можемо да кажемо да је „Призор“ музеј дела и дивних текстова, а први у рубрици „Мића“ написала је Милица Тодоровић музејска саветница Галерије савремене уметности у Нишу. Повод за њега је изложба „Мића Поповић и његови савременици“, с којом је нишка галерија  гостовала у Лозници. Ми смо узвратили изложбом слика из сталног легата Миће Поповића у Нишу и тако је кренула серија изложби у Србији, од Лесковца, преко Пирота, Врњачке бање до Ковина, а ускоро путује и у Вишеград – рекла је она.

У новом „Призору“ су и два текста о Јовану Цвијићу, које су написали професор Стеван М. Станковић и Биљана Радичевић, географкиње у Центру за културу, а у рубрици „Откривања“ су забележени беседа „На путу Вуковом и вуковском“ са 88. Вуковог сабора, коју је изговорио професор др Александар Милановић, говор професора Бошка Сувајџића са отварања изложбе „Вук и Немци“ у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу, приказ књиге о Филипу Вишњићу, аутора Стеве Ћосовића, који је написао Мићо Цвијетић, текст поводом десетогодишњице Музеја језика и писма у Тршићу Бранка Златковића, белешка мр Мирослава Радовановића о песништву Милана Лукића, текст Зорана Тошића о италијанским добровољцима у Првом светском рату који су у Лозници добили једну улицу и спомен обележје, као и још неколико текстова које потписују Марина Младеновић Митровић, Марина Цветковић, Душан Познановић, Мирослав Терзић и Мирко Грчић.

Манифестација „Мићини и Верини дани“, организује се сваке године поводом дана рођења Миће Поповића (12. јун 1923.), а циљ јој је да укаже на значај овог уметника, рођеног у Лозници, који је оставио неизбрисив траг у нашој култури. Поповић је био сликар, ликовни критичар, писац, филмски режисер и академик САНУ, који је одлуком Скупштине општине 28. октобра 1989. године проглашен је за почасног грађанина Лознице. Преминуо је у Београду 27. децембра 1996. Године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Milorad jovanovic 1 year

    Gde je stirsko korito za vocnjak

  • Disqus ( )