ТАЛЕНТОВАНИ АЛЕН АКАРАТОВИЋ – Ноте савладао пре азбуке

Виолину је узео у руке са четири године, у почетку самоуко понављао неке мелодије, а данас Ален Акаратовић (6) већ узима прве награде на такмичењима. Шабац, Бања Ковиљача и Београд, места су из којих се у Лозницу вратио са њима, а од јесени намерава тако и да настави

Шестогодишњи Ален Акаратовић за непуне две године, колико се дружи с виолином, већ је показао одличне резултате и крупним корацима иде ка остварењу својих снова да једног дана свира у великим светским концертним дворанама. Надарени дечак је за кратко време освојио неколико првих награда на различитим такмичењима у својој категорији иако је увек у тој конкуренцији имао такмичаре старије од себе. Максималан број поена постао је за њега редовна појава тако да и сви који су га до сада чули предвиђају му лепу будућност и успешну каријеру. Дар за виолину наследио је од оца Османа, који му је и показао прве мелодије на краљици инструмената, а убрзо је његов таленат и изоштрен слух потврдила и наставница виолине Јована Тасић у музичкој радионици “Бим бам”.

– Гледао сам и слушао тату док држи часове виолине другима и онда сам покушавао да нешто и сам одсвирам. Тонове сам понављао по слуху и то је тата приметио па је одлучио и мене да подучи. Биле су то кратке мелодије, али сам брзо научио да свирам и неколико народних кола. Сада вежбам школски програм и на такмичењима свирам оно што је предвиђено за старије ученике музичке школе. Пошто сам још мали за музичку, чим будем трећи основне, уписаћу се и тамо – каже Ален Акаратовић, који музички ген вуче на само од оца, већ и од деде и прадеде, који су такође били виолинисти.

Дневно вежба око сат до два, што потврђују и његови родитељи, али то не схвата као терет већ као разоноду. Виолина му је најдража “играчка” и док не пође у први разред основне школе, планира да стекне још музичког знања, како би од јесени ишао на нова такмичења и кући доносио нове награде.

– Мама каже да ћу у редовној школи имати доста обавеза и да нећу моћи само да свирам, али ћу се трудити  – поручује наш саговорник.

Иначе, после само годину дана похађања приватних часова, из Шапца се с такмичења вратио с првом наградом, а на последња два такмичења, која су се одвијала у размаку од само неколико дана, такође је освојио прве награде. Најпре на недавном “Гварнери фесту” у Бањи Ковиљачи освојио је прву награду са 99 добијених поена од могућих сто, а после само неколико дана у Београду је на 20. такмичењу “Млади виртуоз” освојио максималних сто бодова и опет прву награду.

Пошто је тек предшколац у ОШ “Вук Караџић”, где у септембру креће у први разред, занимљиво је то да је ноте савладао пре азбуке. Међутим, и ту препреку је пребродио, тако да спреман чека нове школске задатке. Свакако планира да се упише и у музичку школу јер му је за сада музика нешто у чему ужива, као и редовно вежбање које га мотивише за даље напредовање.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: СЛАВЉЕ У КЛУПЦИМА – Радничком уручен пехар

ОДРЖАНА „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ – Такмичење протекло без кише

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )