НАКНАДА ЗА ОДВОДЊАВАЊЕ – Скупља жалба од накнаде

На адресе грађана Србије ових дана пристижу решења за плаћање накнаде за одводњавање пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта за ову годину. Накнаде се у просеку крећу од стотинак динара до неколико хиљада динара у зависности од основице за обрачун накнаде и прописане стопе

Поред пореза на имовину, еколошке и таксе за телевизијску претплату, сваке године грађани Србије плаћају и накнаду за одводњавање пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта.

Како наводе у Пореској управи, основица за обрачун накнаде за одводњавање се обрачунава на основу података о висини катастарских прихода које Пореској управи доставља Републички геодетски завод. Висина накнаде зависи и од општине на којој се земљиште налази, али и како је оно класификовано. Накнада за одводњавање плаћа се за уређење водног режима земљишта на мелирационом подручју, као и за одводњавање пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, објеката саобраћајне инфраструктуре и других добара у општој употреби осим земљишта под зградама. Произилази из Закона о водама, а приходи директно иду у државну касу.

Накнада се у просеку креће од стотинак до неколико хиљада динара, а највеће обавезе пале су на терет власника пољопривредног земљишта, њива прве категорије, воћњака и винограда. Грађани накнаде морају да плате без одлагања, у року од 15 дана од пријема решења и то у четири рате. У супротном, прете затезне камате и поступак принудне наплате јавног дуга.

Иначе, у извештају Државне ревизорске институције наводи се да јавна водопривредна предузећа “Србија воде” и “Воде Војводине” од 2017. до 2020. године нису наплатила минимум десет милијарди динара накнаде за одводњавање. Уврђено је да су решења стизала и на адресе оних који не треба да плаћају ову накнаду пошто имају атмосферску канализацију о чему ова два јавна предузећа немају податке. У таквим ситуацијама обвезници накнаде једино што могу да ураде јесте да уложе жалбу на решење. Међутим, проблем је што је у већини случајева утврђени износ накнаде нижи од таксе која се плаћа за подношење жалбе која износи 480 динара.

За ове четири године на име ове накнаде грађани су платили 5,7 милијарди а предузећа 4,6 милијарди динара. Када је реч о системима за одводњавање, ревизори су утврдили да нема довољно средстава за њихово инвестиционо, али ни за редовно одржавање.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТАЛЕНТОВАНИ АЛЕН АКАРАТОВИЋ – Ноте савладао пре азбуке

У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Ускоро стиже “нормална” струја

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )