СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен Завршни рачун за прошлу годину

У наставку седнице већином од 41 гласа, три одборника су била против а остали уздржани, усвојен је Завршни рачун града за прошлу годину. Према речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, лане су остварени укупни приходи од 2,899 милијарди динара, а само текући приходи износе 2,495 милијарди динара и већи су за 255 милиона него претходне године, извршење буџета је скоро 101 одсто. 

– Највећи помак настао је код пореза на зараде који износи 970 милиона што је за 230 милиона динара више. Иста ситуација је и код оних обвезника који порез плаћају или као паушалци или по стварно оствареном приходу, укупно смо наплатили 38 милиона више. Остали приходи износе 56 милиона што је пет милиона више него претходне године. Порез на наслеђе и поклон је већи за осам милиона, износи 25 милиона, порез на пренос апсолутних права наплаћен је у износу од 105 милиона, што је за 51 милион више. То говори да наши суграђани купују непокретности, економски много боље стоје него раније – рекао је Томић.

Што се тиче расхода, Томић је рекао, да ни код једног корисника нема пробијања одобрених средстава, код свих буџетских корисника дошло је до смањења трошкова што „показује да се радило домаћински“. На другој страни дошло је до повећања улагања – за превоз старијих лица око 20 милиона, 58 милиона за подстицај рађања, за куће и окућнице младих брачних парова издвојено је 8,3 милиона динара, за пољопривреду 31,3 милиона, 11 милиона више кроз субвенције него претходне године. За обнову и редовно одржавање путева издвојено је 326 милиона динара, за информисање 42,8 милиона, спортске клубове 98,1 милион динара што је, како је рекао, значајно повећање. За образовање је издвојено 500 милиона или 20 одсто од буџета, за месне заједнице 42,6 милиона, десет милиона више или 84,77 одсто. Укупна издвајања из буџета износе 2,125 милијарди динара, односно 86 одсто од планираних расхода, већи су за 265 милиона динара. Како је рекао, све обавезе према буџетским корисницима су измирене на време. Истакао је и да је урађена екстерна ревизија Завршног рачуна којом је утврђено да је све рађено по Закону о буџетском систему.

Одборници опозиције замерили су да је „Завршни рачун неразумљив, да су подаци набацани и да је немогуће проверити њихову тачност“. Речено је и да остварени вишак указује да нису све обавезе према буџетским корисницима извршене.

 Одговорио је Томић рекавши, да „једни те сити одборници лако изговарају речи није тачно, фингирано је,, и да је то њихова опсесија, те да је буџет проверљив и да је све урађено како закон налаже и како све локалне самоуправе раде буџет“.

Седница је у току.

В.М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СКУПШТИНА ГРАДА – Нови одборници, нови већници

ВЕЧЕРАС – Дружење с Феђом Штуканом

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )