НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ – И даље плута сиво-бела мрља

Сиво-бела мрља, која се пре око месец дана појавила на површини Зворничкој језера, на потезу између Велике Реке и хидроелектране у Малом Зворнику, садржи у себи бакар, никл и олово у максимално дозвољеној концентрацији, утврђено је анализама надлежних, али је још увек непознаница како она настаје и одакле тачно долази. Ово је потврђено јуче на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације Малог Зворника који је одлучио да се обрати надлежним институцијама у Србији и Републици Српској и позове их да помогну у утврђивању порекла ове мрље и спрече могуће загађење реке Дрине. По речима Зорана Јевтића председника општине, утврђено је да сиво-бела материја у Зворничко језеро доспева са подручја суседних општина, узводно од Малог Зворника.

– Хемијске анализе узорака материје која плута по површини воде показале су присуство бакра, никла и олова у максимално дозвољеној концентрацији, али пошто материја за сада нема особину да се меша са водом, услови за уредно водоснабдевање на подручју наше општине нису нарушени. Ипак, пред сезоном смо купања у језеру и на Дрини, тако да морамо утврдити све чињенице о утицају ове појаве на здравље људи. ЈКП „Дрина“, које управља водоснабдевањем општине, утврдило је да нема загађења воде у систему и да је она хемијски и бактериолошки исправна за пиће, али је и њима непознаница шта узрокује настанак плутајуће мрље – каже Јевтић.

Он истиче да ова материја управо зато представља потенцијалну претњу у сливу реке Дрине и зато је Штаб одлучио да упозори ширу јавност и позове надлежне органе са обе обале реке Дрине на заједничко деловање у циљу заштите животне средине.

– После обиласка терена, прикупљене су све информације и од грађана који су уочили ову појаву а будући да ситуација превазилази оквире надлежности локалне самоуправе и да захтева укључивање надлежних државних органа са обе обале реке Дрине, као и суседних градова и општина наслоњених на Зворничко језеро и реку Дрину, обратићемо се надлежним министарствима, установама и јавним предузећима у Србији и Републици Српској – објашњава Јевтић.

 Допис ће, како је навео, отићи на адресе Министарства водопривреде Републике Србије, Јавног предузећа „Србијаводе“, Електропривреде Србије, Агенције за заштиту животне средине, као и окружним и републичким штабовима за ванредне ситуације, суседним градовима и општинама, Граду Зворнику (БиХ – РС) и његовим инспекцијскин службама. Јевтић додаје да је ЈКП „Дрина“, наложено да докле год су на језеру уочљиве мрље сиво-беле боје, превентивно чешће контролише исправност воде за пиће.

– Решавање настале ситуације од велике је важности за даљи развој туризма подрињског краја, али смо поред тога размотрили и информације о стању депоније отпада на обали реке Дрине у суседном Зворнику, која се налази наспрам месних заједница Доња Борина и Радаљ у нашој општини. Ми ћемо иницирати санацију депоније и затражити помоћ Републике Србије у реализацији тог пројекта, будући да депонија угрожава подручје малозворничке општине, као и читав доњи ток реке Дрине – поручује Јевтић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Седам сати без струје

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Расписана три конкурса

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )