ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Расписана три конкурса

За подстицаје пољопривредним произвођачима локална самоуправа расписала је јуче три конкурса који ће бити отворени до првог децембра, или до утрошка предвиђених око 32 милиона динара.

Како је медијима данас рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, расписана су три конкурса: за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање.

– Регистровани полопривредни произвођачи од данас могу поднети захтеве за три конкурса. За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава издвојено је 20 милиона динара, три милиона више него прошле године када је конкурс објављен. Тај конкурс изазове увек највише интересовања и прошле године смо 20 милиона динара потрошили за 29 дана. Суштина конкурса је да се може остварити рефундација трошкова набавке у износу од 50 одсто, а за жене и пољопривредне произвођаче млађе од 40 година и до 60 одсто. Други конкурс је осигурање животиња, усева плодова и расадника, за који је издвојено укупно 1,8 милиона динара, једини који се не утроши до краја и увек остане макар 40 одсто новца, а трећи је за регресирање вештачког осемењавања где је издвојено милион динара. Сврха ових конкурса је да што више новца пласирамо у пољопривреду, а оваква помоћ служи да се побољша подизање одређене пољопривредне производње и да се она занови – каже Миладиновић.

Прошле  године за пољопривреду је било намењено 29 милиона, односно 32 после ребаланса, а стигло је више од 400 захтева на конкурсе. Миладиновић каже да је, ако буде веће интересовање, могуће повећање износа и ове године уколико буде дозвољавао прилив у буџету,  подсећајући да је основни услов за учешће на конкурсу да је пољопривредно газдинство регистровано, а таквих је око 4.600 у нашем крају.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Радар контролише брзину

ОЛГИЦА САМОИЛОВИЋ, ”ХЕДЕРА ВИТА” – Једна од сто најуспешнијих

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )