СВЕТСКИ ДАН БИЦИКЛА – Два точка за свакога

Поводом Светског дана бицикла  данас је у Лозници најављено скоро успостављање сервиса јавно доступних бицикала (СЈДБ) и представљен први држач за двоточкаше постављен ових дана на шеталишту, преко пута Туристичке организације града. Локална самоуправа свесна је значаја бициклистичког саобраћаја у граду и жели да га развија због чега је својевремено са Планинско–бициклистичко друштво (ПБД) ’’БицикЛО’’ потписала уговор о СЈДБ на територији Града.

Заменик градоначелника Марко Видић рекао је да Лозница покреће СЈДБ, постављење су три рампе за бицикле у Лозници, Тршићу и Бањи Ковиљачи, а бицикли су тренутно само на шеталишту.

– Набавили смо 20 и набавићемо још десет бицикала тако да покрећемо СЈДБ у жељи да промовишемо бицилистички транспорт, да покушамо смањити гужве у граду и утичемо на свест грађана да што више користе бицикло. Овај сервис је први корак ка томе и у почетку ће бити бесплатан. Наредних дана ћемо га покренути, остало је да град пребаци сервис Туристичкој организацији  на управљање, и о томе обавестити грађане. Циљ је да у наредном периоду овакве рампе постављамо у зонама где су нам паркиралишта како бисмо омогућавали људима да користе бицикло као средство јавног превоза и тако растеретили центар града од саобраћајних гужви и загађења. Апелујем на суграђане да, ако су у могућности, што више користе бицикла, здравије је и еколошки прихватљивије – казао је Видић.

Марко Видић

Милан Недељковић, члан Градског већа, каже да локална самоуправа на спорт гледа као на категорију изузетног значаја  за развој нашег града и труди се да буде доступан свима током целог дана.

– Путем СЈДБ бицикли ће бити доступни цео дан и то је један вид развоја спорта. Грађани ће моћи да уживају у вожњи, а ми се надамо да ћемо им понудити још више таквих могућности – рекао је он.

Представник ПБД ’’БицикЛО’’ Милош  Ђуричић, подсетио је да се 3. јуна од 2018. обележава као Светски дан бицикла по препоруци УН и тада је бицикл глобално препознат као моћно средство за спречавање загађења и побољшање фунционисања градова.

– Обележавамо га представљањем бицикала намењених СЈДБ које смо урадили током пројекта ‘’Бицикл за све’’. Наш основни мотив је да се бицикл не третира само као спортски реквизит него као средство свакодневног превоза суграђана. Успостављање оваквог система је комплексна ствар и одлучили смо се да заједно са градом понудимо прво десет бицикала да се  систем ухода, виде мане и користи како би се касније број бицикала увећао и систем постао потпуно функционалан. СЈДБ је широко распрострањен у земљама западне Европе, а Лозница је један од првих градова код нас који тај систем успоставља. Поносни смо на то и надамо се да ће СЈДБ заживети и број бицикала повећавати. Бицикли и паркиралишта су ту, урађен је веб сајт за рентирање бицикала, тако да сви предуслови за успостављање система постоје – изјавио је Ђуричић.

Иначе, на питање ЛН шта је са бициклистичком стазом од ресторана “Славија” на ваљевском путу све до Тршића, Видић је рекао да се од пројекта није одустало.

– За стазу нисмо успели да прибавимо све сагласности тако да тај пројекат иде на експропријацију. Наш циљ је да повежемо Тршић и Бању Ковиљачу, преко Лознице, са краком до Дрине, бициклистичким стазама. Формирали смо радну групу не само због израде бициклистичких стаза него и обележавање бициклистичких путања кроз постојеће улице у граду које ћемо почети до краја године – рекао је Видић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЧЕТВРТИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА – На крају, све је било лепо

РУКОМЕТАШИ ЛОЗНИЦЕ СУПЕРИОРНО ДО СУПЕР ЛИГЕ – Без изгубљеног бода

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )