НСЗ: ЈАВНИ КОНКУРСИ – Одзив већи него икада

Од свих програма које је ове године понудила Национална служба за запошљавање (НСЗ), највеће интересовање, веће него икада, било је за програм самозапошљавања на који се пријавило 241 лице, одобрено је 184 захтева. Конкурисало се, углавном, за обављање занатских делатности, домаће радиности, али је било захтева и из области здравства

Национална служба за запошљавање расписала је 31. јануара дванаест јавних позива за ову годину, неки су орочени а на поједине се може конкурисати све док има расположивих средстава. Међу онима који су завршени су: конкурс за програме стручне праксе, самозапошљавања, јавних радова за незапослена лица као и програми за особе са инвалидитетом. Још увек је актуелан јавни позив за субвенцију за теже запошљиве категорије и он траје до 30. новембра, односно до утрошка средстава издвојених за те намене. Зоран Миловановић, директор филијале НСЗ у Лозници, каже да је лозничка филијала имала доста велике квоте које су наменски издвојене за све програме и да су, што је веома важно, оне и утрошене. 

– Тако је, рецимо, код програма јавних радова конкурисало десет извођача за шездесет лица а нама је квота била четрдесет пет лица. Значи, имали смо по пријавама петнаест лица више. У већини случајева, извођачи су тражили раднике I, II, III и IV степена стручне спреме, у питању су једноставнији послови као што су: уређење и заштита животне средине, инфраструктуре, послови хигијене. За јавне радове конкуришу јавна предузећа и установе које истовремено подносе и пријаве за ангажовање особа са инвалидитетом. Ове године смо 33 особе са инвалидитетом укључили у меру јавних радова, то су углавним лакши послови које они могу да обављају у складу са процењеном радном способношћу као што је уређење ограда око предшколских и школских установа, фарбање клупица, стубића и слично. Такође, имали смо у Дому здравља јавни рад који се односи на пружање помоћи старим и оболелим лицима у сеоском подручју. У договору са локалном самоуправом планирано је да се у јавне радове укључи још око 50 лица – истиче Миловановић.

Жене више заинтересоване за самозапошљавање

Како каже, ове године је било изузетно интересовање за програм самозапошљавања, захтеве је поднело 241 лице. До сада је за Лозницу, од 184 поднетих захтева, одобрено укупно 64 програма, а тражиће се и додатна средства. Велико интересовање је било и за програм самозапошљавања особа са инвалидитетом за који је конкурисало девет лица и сви су захтеви одобрени. За програм за особе са инвалидитетом конкурисало је њих петоро одобрени су захтеви за два лица с тим што ће и за преостала три бити обезбеђена средства. У програму самозапошљавања конкурисало се за разнолике делатности, најчешће су то занатске услуге – ауто-лимари, ауто-механичари, фризери, козметичари. Има доста захтева за пројекте из области здравства за пружање стоматолошких услуга, протетике, неке друге видове здравствене заштите у приватној пракси као и за пројекте из области производње, домаће радиности.

– За овај програм највише конкуришу млађи од 30 до 35 година старости, а има и оних средње доби од 45 до 55 година. Захтеве су подносили и старији који имају око пет година до пензије, то су људи којима је рад престао најчешће због вишка запослених. У овим програмима веће је учешће жена него мушкараца и због тога што се форсира женско предузетништво, оне добијају и више бодова – напомиње Миловановић.

Да подсетимо, за програме самозапошљавања добијају се средства у износу од 300 хиљада динара а 330 хиљада динара за особе са инвалидитетом.

Јавни позив који је још увек активан односи се на субвенције послодавцима за запошљавање лица из категорије теже запошљивих где су издвојена средства за 85 лица и седам особа са инвалидитетом. Миловановић каже да је остало средстава за још њих дванаест а тек је мај, што значи, да је динамика трошења ове године убрзана због великог интересовања.

‘’Минту’’ треба 500 радника

Следи реализација споразума о суфинансирању програма и мера са четири општине које покрива НСЗ. Град Лозница издвојио је 11 милиона динара и исто толико још НСЗ, укупно 22 милиона за спровођење четири мере: јавни радови, самозапошљавање, стручна пракса и субвенција послодавцима за запошљавање лица из категорије теже запошљивих. За исте ове мере Крупањ је издвојио пет милиона а од министарства је добио 15 милиона, укупно 20 милиона динара. Мали Зворник се определио за програм самозапошљавања, а  Љубовија за програм јавних радова и програм стручне праксе за млађа лица са евиденције НСЗ. Споразумима о суфинансирању ова четири програма, укупно је обезбеђено око 50 милиона динара и кроз њих ће бити ангажовано 218 лица.

– Споразумом о техничкој сарадњи Град Лозница ће издвојити 7,7 милиона динара за запошљавање младих талената, односно студената који заврше студије са просеком већим од девет, износ накнаде ће бити већи у односу на оне који заврше основне студије са мањим просеком. На тај начин биће им пружена шанса да се афирмишу у ЈП и установама, локалној самоуправи где би могли да примене своја знања – истиче Миловановић. 

Према подацима од 30. априла, на бироу рада у Лозници има 8.044 незапослених од којих је  половина старија од 55 година. На другој страни, послодавци траже лица до 50 година старости са одређеним знањима а најинтересантнија су они која излазе из школа техничке струке. После недавног Сајма запошљавања, од 1. маја па до сада  204 лица засновала су радни однос по разним основама. Наредних шест месеци у НСЗ ће пратити како ће се то даље одвијати. У компанији “Минт” постоји потреба за 500 радника у производњи које је неопходно обезбедити до јула. Такође, велика потражња је за трговцима, конобарима, посластичарима, пекарима а тих профила нема на евиденцији незапослених.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Гаси светло

КАКО ДОСКОЧИТИ ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ? – Скупо, скупље, несташица

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )