У ГИМНАЗИЈИ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Уручене награде „Вуково звоно“

У ГИМНАЗИЈИ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Уручене награде „Вуково звоно“

Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ данас је у свечаној сали школе организовао проглашење и уручење награда за најбоље радове ученика, учесника 20. Литерарног конкурса „Вуково звоно“.

Конкурс је расписан у марту ове године, а своје радове у категоријама – циклус песама, кратка прича и анегдота из народног живота послало је око педесет ученика седмог и осмог разреда основних школа и средњошколаца из Србије и региона. У категорији основаца за кратку причу „И овај камен земље Србије“ прва награда припала је Милошу Ћулафићу, ученику осмог разреда ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока. Пошто на конкурс није пристигла ниједна легенда из народног живота, жири је одлучио да награди два циклуса песама, од великог броја поетских радова који су се нашли пред њим и то циклус песама Елене Мајсторовић (осми разред) и Растка Живака (седми разред), ученика ОШ „Никола Тесла“ из Београда. Када је реч о категорији средњошколаца, по оцени жирија ниједан поетски рад није задовољио постављене критеријуме, те су награђене две кратке приче – „Шели“, рад Јелене Перић, ученице четвртог разреда Ваљевске гимназије, и „Прича о чекању“ Нине Контић, ученице четвртог разреда Економске школе „Нада Димић“, из Земуна.

Прва награда за колаж најаутентичније забележених анегдота из народног живота припала је Владу Ковачевићу, ученику другог разреда Гимназије „Вук Караџић“, из Лознице. Награде најуспешнијум учесницима, сребрњаке с ликом Вука Караџића, часопис „Даница“, књиге и друго, обезбедили су Вукова задужбина, Центар за културу „Вук Караџић“, Туристичка организација града Лознице и Гимназија „Вук Караџић“, а уручио их је професор др Бошко Сувајџић, председник Вукове задужбине у Београду.

– Ово је најлепши део активности Вукове задужбине који организујемо већ две деценије у континуитету са органком из Лознице, који је један од најбољих и најактивнијих. Велики је јубилеј и деца која су добила награде сигурно ће дуго памтити овај дан. Иако је данас, у време технологије, најлакше рећи да деца ништа не читају, ми смо ти који треба да их заинтересују и мотивишу, а један од начина је и овај литерарни конкурс. Када се добро са децом ради, онда ни интересовање не изостаје. Увек кажем да су деца боља од нас и зато треба да им дамо добар пример у нечему што ће они следити – рекао је професор Сувајџић.

Светлана Спајић, председница Огранка Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“, честитала је награђеним ученицима подсетивши да ће сви њихови радови бити објављени у листу „Даница“ Вукове задужбине.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ  – Најбољи из “14. октобра” и “Светог Саве”

ФОТО-ВЕСТ – Матуранти гимназије прослављају (ВИДЕО)

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )