”ЈАДАР” (НИ)ЈЕ ТЕМА – Некима је тачка, ипак, запета

”ЈАДАР” (НИ)ЈЕ ТЕМА – Некима је тачка, ипак, запета

Да смо радили другачије, могли смо да имамо 150.000 или 200.000 становника у целој Лозници, за седам-осам до десет година, каже председник Србије. Мислим да је велика грешка што нисмо сачекали студије о процени утицаја на животну средину, рекла је министарка рударства. Бићемо мирни када буде усвојен наш предлог закона о трајној забрани истраживања, експлоатацији и преради минерала који у себи садрже литијум и бор, каже Златко Кокановић из ''Не дамо Јадар''

Мада је премијерка, сада техничке владе, још у јануару рекла да је на пројекат ”Јадар”, односно истраживање и експлоатацију минерала јадарит, односно литијума и бора ”стављена тачка”, изгледа да неки мисле да је то била запета. Ту и тамо провуче се питање, информација, нека вест о јадариту, чини се тек толико да се заталаса пучина и опипа пулс народа. Пуштају се пробни балони и чека реакција уз паралелно уверавање јавности да ће, бар што се тиче лозничког краја, тачније долине Јадра, јадарит остати тамо где се и налази. У дубини земље, испод плодних њива, ливада и шума.

Тако је недавно на отварању Сајма аутомобила у Београду председник Србије Александар Вучић рекао да засада нема ништа од реализације пројекта ”Јадар” којим је било планирано отварање рудника литијума код Лознице. Према писању медија, он је на питање новинара да ли је одлука о обустављану пројекта ”Јадар” била погрешна, с обзиром на то да је на сајму приказан велик број електричних аутомобила који користе литијумске батерије, рекао да ”за сада нема ништа од пројекта ‘Јадар”’.

– Сваки пут када о томе кажем једну реч, они кажу ”Аха, Србија се спрема да превари некога” – рекао је Вучић.

Кликом на слику отворите анкету

Додао је да се ”нико не спрема да превари некога, али да не треба да му одузимају право да мисли и има мозак”. Вучић је рекао да је некада у јадарском крају било 25.000 људи, а данас 6.000, највише 7.000, па ће да их пита “колико ће да их остане за годину, две или три”.

– Да смо радили другачије, могли смо да имамо 150.000 или 200.000 становника у целој Лозници, за седам-осам до десет година. Али кајање је за неко друго време, сада идемо да радимо неке друге ствари и да се боримо за нашу земљу –  рекао је Вучић.

Грешка

Ових дана да је о јадариту за Телевизију Инсајдер говорила потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и рекла да је литијум критична минерална сировина на глобалном нивоу и велика развојна шанса за Србију због чињенице да имамо јединствено налазиште минерала са доказаним резервама од 158 милиона тона, али да је због дезинформација, неистина и притиска јавности Влада Србије донела одлуку о прекиду пројекта “Јадар”. Она је истакла да је против забране истраживања литијума у Србији и да се залаже за јавну расправу о овој теми, као и да је грешка што нису урађене све студије о процени утицаја на животну средину, већ се о пројекту говорило на основу неистина.

– Влада је донела одлуку о укидању просторног плана подручја посебне намене, чиме је прекинут ”Јадар”. Просторни план подручја посебне намене није укинут зато што није добар, он је урађен у складу са свим законима, стандардима и критеријумима, него зато што је постојао притисак јавности да се не ради ништа када је у питању истраживање и могућа експлоатација литијума. Није било никаквих уговора са ”Рио Тинтом”, иако се толико причало о томе. Верујем да нећемо доносити никакве законе нити стављати било какав вето на будућа истраживања литијума јер не постоји земља у свету која би се одрекла таквог ресурса. То је критична минерална сировина и озбиљан ресурс за борбу против климатских промена и енергетску транзицију. Без литијума нема зелене енергије, нема зелене економије, нема развоја у будућности у целом свету – изјавила је Михајловићева, а преноси сајт Министарства рударства и енергетике.

Она је рекла да је ова тема искоришћена у предизборној кампањи и поновила да не постоје разговори са ”Рио Тинтом” о продужетку пројекта. Ако грађани неће ”Рио Тинто”, о томе треба разговарати, али сам апсолутно против тога да се престане са разговорима, истраживањима и радом на минералној сировини, изјавила је министарка.

– Од тренутка када сам именована за министарку рударства и енергетике говорила сам о критичним минералним сировинама које постоје у Србији, а то су бакар, никл, кобалт, манган, литијум. Велика штета би била да се тиме никад не бавимо, а која компанија и да ли ће радити, о томе треба да разговарамо, јер је више било лажи и дезинформација, него што је било чињеница. Те неистине су коришћене за стварање политичког профита. Били смо у тренутку предизборне кампање када свега има више од аргумената и чињеница, али та тема превазилази политичке интересе – казала је она

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић

– Мислим да је велика грешка што нисмо сачекали студије о процени утицаја на животну средину, на шта сам позивала од именовања за министарку рударства и енергетике у октобру 2020. Управо су сви они који су критиковали требало да траже да се ураде студије јер је то једини начин да имамо чињенице, па да онда одлучујемо, као што смо се залагали и ја и цела Влада, јер без валидних информација и података нико не може тачно да зна како би изгледала експлоатација јадарита – изјавила је Михајловићева.

Зелено рударство

Она је рекла да је рударство развојна шанса Србије, али да се залаже за одрживо, зелено рударство, са најновијим технологијама, другачијим начином експлоатације и дигитализованим рудницима.

– Изменама закона о рударству увели смо могућност да се закључује инвестициони споразум, односно да држава може са компанијом која има право на експлоатационо поље, што није право на експлоатацију, прави споразуме о додатним улагањима у заштиту животне средине, али и о томе да се руда не извози, него да се у Србији направи комплетан ланац производње. Код пројекта ”Јадар”, план је био да осим прераде руде, имамо и фабрику батерија и фабрику електричних возила, а то би значило више од 25 одсто утицаја на БДП годишње. Према проценама, тражња за литијумом ће до 2050. године бити увећана за 900 одсто и уверена сам да ћемо погрешити ако се олако одрекнемо једног тако важног ресурса – рекла је она.

Када је председница Владе Србије Ана Брнабић крајем јануара изјавила је да је на седници Владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом “Рио Тинто”, многи су то схватили као дефинитиван крај те приче, али не и мештани лозничких села која би требало да буду у зони утицаја планираног рудника. Они су прошлог месеца сазнали да њихово земљиште није више грађевинско, већ је поново враћено на пољопривредно и шумско.

Затишје

Како је за ЛН тада рекао Златко Кокановић, потпредседник Удружења ”Не дамо Јадар”, том пренаменом обухваћен је простор Слатине и Недељица, односно око 253 хектара. Према његовим речима, тренутно је на терену затишје, просторије ”Рио Тинта” само обилази обезбеђење и нема их да ”иду по селу”.

– После укидања Уредбе, сумњали смо у њихове одлуке. Председник није ниједног момента рекао да је  против пројекта, већ је жалио за њим, али ваљда треба поштовати одлуку Владе Србије. Он сада каже како ће у Србији бити фабрика електричних аутомобила, а ми треба да увозимо литијум. Па нека га увозе из Немачке, она га има у подземним језерима из којих на веома једноставан и лак начин могу да га експлоатишу, а ово наше је комплетно девастирање терена, биодиверзитета, људи и загађење у широком кругу. Бићемо мирни када буде усвојен наш предлог закона о трајној забрани истраживања, експлоатацији и преради минерала који у себи садрже литијум и бор. Тада можемо да одахнемо. Да су имали часне намере, прихватили би тај закон у јануару, када смо им дали предлог, пре избора и пре него што је Влада постала техничка. Сакупили смо 35-40.000 потписа које ћемо предати, а нови сазив Владе и Народне скупштине мораће да расправља и одлучује о томе. Видећемо тада и владајуће и опозиционе политичке странке како ће се изјаснити. Сви су пуно поена покупили на ”Рио Тинту”. Председник је рекао да неће бити рудника, да је пројекат обустављен и ту је покупио многе политичке поене, сад ћемо видети хоће ли изневерити бираче, а и све опозиционе странке користиле су ”Рио Тинто” као тему у својој предизборној кампањи па ћемо да видимо и њих како ће се изјаснити о предлогу закона – каже Кокановић за ЛН.

Колико му је познато, на терену није настављено вађење цеви из бушотина, али на два, три места где је ”Рио Тинто” насипао ризлу као пут до бушотина, рекултивисали су земљиште. Што се тиче кућа на продатим имањима, и даље стоје сабласно а, незванично, из компаније планирају да их руше, за шта тренутно мештани немају  потврду.

Чини се да док не буде усвојен закон о трајној забрани истраживања, експлоатацији и преради минерала који у себи садрже литијум и бор, неће потпуно бити мирни ни они који су за ни они који су против рудника. Очигледно да тачка није баш дефинитивна и да је неки тумаче више као запету. Мада у широј јавности у светлу дешавања у свету због Украјине делује да ”Јадар” није тема, она је присутна и коначан расплет ове ”бајке” о јадариту која је од очекиваног благостања и напретка стигла до катастрофалних предвиђања по животну средину, тек следи наредних месеци. Какав ће бити, видећемо.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТИГЛО ”ОКО СОКОЛОВО” – Увежбавање до  јуна

ОГРАНИЧАВАЊЕ СЛОБОДЕ ОКУПЉАЊА ИЛИ УСКЛАЂИВАЊЕ СА ЗАКОНОМ? – Ако не може митинг, може ли шетња?

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nikola 2 years

    Portugalija se odrekla litijuma, zar ne? I sve druge (normalne) zemlje na ovoj planeti se odricu rudarenja ukoliko bi zarad te rude morali da uniste plodno tlo. Rudnici se, koliko znam barem, otvaraju iskljucivo u pustarama, gde i ovako i onako nema nicega i nikoga. Hrana i voda su strateski resursi visestruko puta vazniji od bilo koje rude, ma kakvu pricu nama pokusavali da prodaju ovi iz drzavnog vrha.

  • Disqus (0 )