ОГРАНИЧАВАЊЕ СЛОБОДЕ ОКУПЉАЊА ИЛИ УСКЛАЂИВАЊЕ СА ЗАКОНОМ? – Ако не може митинг, може ли шетња?

ОГРАНИЧАВАЊЕ СЛОБОДЕ ОКУПЉАЊА ИЛИ УСКЛАЂИВАЊЕ СА ЗАКОНОМ? – Ако не може митинг, може ли шетња?

Где грађани који немају трг могу да се окупе у већем броју да изразе подршку или протест, а да се не огреше о Одлуку Скупштине града нити о Закон о јавним окупљањима и да ли су “забрањене зоне” атак на грађанске слободе? У градској управи кажу да се не ради о забрани него о заштити безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других...

Одлука о одређивању простора на коме није дозвољено окупљање грађана на територији града Лознице која је усвојена на последњем заседању Скупштине града, у делу јавности изазвала је низ недоумица и негативних коментара. Иако је одлука  проистекла из Закона о јавним окупљањима, најчешће се може чути да таква ограничења задиру у право на слободу мирног окупљања која је уско повезана са Уставом загарантованим правом на слободу изражавања.

Подсећамо, Одлука се односи на окупљање више од 20 људи “ради изражавања, остваривања и промовисања државних, политичких, социјалних и националних уверења и циљева, других слобода и права у демократском друштву којима је сврха остваривања верских, културних, хуманитарних, спортских, забавних и других интереса”. Простор на коме није дозвољено окупљање грађана је онај на којем би, како стоји у Закону о јавном окупљању из 2016. године, “због карактеристика самог места или његове посебне намене претила опасност од угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.” Под тим се подразумевају простори испред објеката здравствене и образовне установе, МУП-а, Војске Србије, комуналне привреде од посебног значаја за снабдевање потрошача водом, струјом, горивом, граничног прелаза. Такође, окупљање није дозвољено ни на местима на којима се његовим одржавањем крше мањинска права и слободе других, угрожава морал или на местима која су затворена за јавност.

Доношење ове Одлуке начелник градске управе Владимир Радојчић, образложио је тиме да је обавеза свих локалних самоуправа да донесу овакву одлуку, да се њом на најшири начин дозвољава грађанима да се јавно окупљају, да протестују, те да је она у потпуности усаглашена са Законом.

Четири питања

У жељи да отклонимо недоумице у вези са применом ове одлуке, упутили смо четири питања градској управи тражећи додатна објашњења. Та питања гласе:

– Да ли је логично да грађани, уколико желе да изразе протест против поступања неких државних органа, то чине ван њиховог домета?

– Одлука у дословној примени ће погодити и владајућу странку, као и опозиционе, да ли то значи да убудуће неће бити дозвољен организован долазак грађана, рецимо, испред Опште болнице када је посети председник државе?

–  Да ли би, такође, у дословном тумачењу, убудуће биле могуће протестне шетње у граду јер је скоро немогуће наћи трасу која не пролази поред неке од “забрањених тачака”? 

– Пошто Лозница више нема трг, на којој локацији би грађани могли да се окупљају у већем броју од стотину?

Одговоре смо добили мејлом пред само закључење броја тако да није било прилике за постављање потпитања, па их преносимо у целости:

Кликом на слику отворите анкету

Ограничење по закону

– Не ради се овде о отварању питања већ смо на терену спровођења Закона. У фази усвајања Закона, његовог нацрта и предлога, постављена су питања и вођена јавна расправа. Одлука Скупштине града Лознице само прати законске одреднице и у границама које је Закон омеђио, овом одлуком дају се решења и могућности које су максимално могуће по Закону када је реч о јавном окупљању грађана. Ограничења места окупљања грађана су преузета експлицитно из законског текста. Овај Закон, који је парламент Србије донео још 2016. године, и ова одлука Скупшине града Лознице, нису донети ни за позицију ни за опозицију већ, за грађане Србије и Лознице који јавно манифестују своје ставове, а ограничења у погледу места окупљања која су прописана Законом, а првенствено томе и нашом Одлуком, мотивисана су отклањањем претњи и опасности од  угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије. У том смислу Закон и наша Одлука прописују да су та места простор испред објеката: болница, школа, ватрогасне службе, војске, црпних станица, односно, објеката комуналне привреде и граничних прелаза. Дакле, овом одлуком су дозвољена места окупљања грађана најшире могуће одређена, за разлику од Одлуке Скупштине општине Лозница из 1992. године која је сада престала да важи, и којом је било прописано у складу са тадашњим Законом, само једно место за јавно окупљање грађана. Као што знате, око двадесет година уназад, нико, али баш нико у овом граду, ту стару одлуку није поштовао.

Тамо где сте навикли

 Доношењем ове Одлуке у преносном смислу “озакоњена” су сва ранија окупљања у нашем граду, а оно што је једино битно је да је омогућено да будућа окупљања буду легална.Што се тиче питања, да ли је испред објекта здравствених установа дозвољено јавно окупљање грађана у смислу ове одлуке – није. Кад су у питању шетње грађана, оне нису предмет ове одлуке већ само места јавног окупљања. У Лозници, деценијама уназад, никада није било проблема у вези са јавним окупљањем грађана и поред старе Одлуке која се није поштовала. Новом одлуком, као што је већ речено, само се “већ стечене ситуације” или већ устаљене навике организовања скупова на местима на којима по старој Одлуци то није било дозвољено, сада стављају у правни оквир. Дакле, јавно окупљање грађана дозвољено је на свим местима осим малог броја ограничења која су набројана. Да се присетимо, крајем прошле године имали смо јавно окупљање грађана испред зграде градске управе града Лознице, и ваш лист је тада излазио са проценом о много већем броју присутних грађана од стотину коју границу ви постављате као пример. Исто важи и за простор испред Дома културе, Спортског центра “Лагатор” и других – наводи се у одговору градске управе.

Иначе, Законом о јавном окупљању Републике Србије, предвиђене су казне за кршење одредби које се крећу од 30.000 динара до 120.000  за физичко лице и чак до два милиона за правна лица.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Евросонг

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Реновирају салу Дома културе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nikola 2 years

    Obavezno mora da se sve uradjeno od strane trenutno vladajucih predstavi u sto je moguce boljem svetlu… “Ono sto su oni pre nas uradili nije valjalo i to niko nije postovao, evo sad smo mi uradili kako treba”…

  • Disqus ( )