НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА – Чувам своје зубе, поносим се осмехом

Сваке године треће недеље у мају, у целом свету се обележава Недеља здравља уста и зуба с циљем да се људи оснаже знањем о томе колико је значајно очување оралног здравља које се постиже, уравнотеженом исхраном, избегавањем алкохола и дувана и редовним одласцима код стоматолога. Такође, циљ је и да се смањи оптерећење болестима уста и зуба које погађају све без обзира на године старости и оптерећују здравствени и економски систем.

Иницијатори обележавања ове Недеље, чији је мото „Чувам своје зубе, поносим се осмехом“,у нашој земљи су Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и мрежа завода за јавно здравље као и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду. У Лозници су се у обележавање ове Недеље укључили Завод за јавно здравље Шабац, Дом здравља ”Др Миленко Марин”, предшколске и школске установе и  Удружење грађана за здравље „Лозница“.

Према речима Валентине Петровић, представнице за односе са јавношћу лозничког Дома здравља, Град Лозница је доста помогао и у опремању простора и набавци нових стоматолошких столица за Службу стоматолошке здравствене заштите.

– У оквиру ове Службе налазе се школске амбуланте за децу у основним школама „Анта Богићевић“ и „Кадињача“, у амбуланти у Драгинцу, у здравственим станицама у Бањи Ковиљачи и Лешници, а за средњошколце у амбуланти која се налази у близини све четири средње школе. Услуге су бесплатне за све ученике у току редовног школовања, као и за старије од 65 година, чак и одређене врсте протетских надокнада, плаћа се само партиципација – истиче Петровићева.

Како каже, оралне болести погађају све у свакој животној доби и изазивају бол, нелагодност, социјалну изолацију, губитак самопоуздања, а могу да утичу на комплетан здравствени систем и изазову различита кардиолошка обољења. Иако су локализоване на одређени део тела, делују на цео организам. Процена  је да 3,5 милијарди људи у свету има оралну болест, у нашој земљи статистика показује да 11 одсто грађана нема ниједан природан зуб, 15 одсто имају здраве зубе, а да 54 одсто грађана одржава оралну хигијену.

Др Зора Новаковић, стоматолог у ОШ “Анта Богићевић“, напомиње да је у периоду основног школовања за физички раст и психички развој детета изузетно значајна здрава и правилна исхрана. Она подразумева употребу намирница као што су – житарице, воће, поврће, месо и производи животињског порекла, уља и воде, као и њихов уравнотежени унос. Правилна исхрана укључује пет оброка дневно – доручак, ужина, ручак, ужина и вечера. Период између оброка би требало да буде резервисан само за унос воде.

Кликом на слику отворите анкету

– Због дугог боравка у школи неопходно је деци обезбедити здрав оброк али, у највећем броју случајева, родитељи дају деци новац и она сама бирају шта ће да купе. Нажалост, у већини случајева изаберу храну која нема нутритивну вредност. Ово се може приметити кроз пораст каријеса у основношколском добу, иако би се могло рећи да је хигијена зуба на задовољавајућем нивоу – каже докторка.

Она истиче, да су први кораци у превазилажењу овог проблема учињени учешћем школе у европском пројекту здраве исхране код деце школског узраста. Иако постоје јасни планови, од којих су неки и спроведени у дело, то се још увек одвија веома тешко. Зато је, како каже, неопходно укључити целокупну заједницу, првенствено родитеље ученика, и створити здраве навике како би се подигла свест о здравој исхрани.

– Могуће је, рецимо, кроз предмет домаћинство организовати радионице где би деца имала могућност да се упознају са припремом здраве хране. Такође, важно је да родитељи укључују децу у припрему здравих оброка како би им створили добру навику. Као леп пример истакла бих ученицу седмог разреда Јовану Тадић, која је под менторством наставнице Јустине Ћосић, припремила рад на тему утицаја исхране на здравље зуба који је презентован у Регионалном центру за таленте и са којим је остварила одличан резултат – напомиње Новаковићева.

У циљу подизања свести о настанку каријеса и његовој превенцији, др Новаковић одржала је бројне презентације, за све разреде у „Антиној“ школи, за децу у боравку приређена је демонстрацију заједничког правилног прања зуба, а у току године спроведени су и редовни стоматолошки прегледи зуба. На презентацијама се, како каже, говорило и о томе шта подразумева здрава исхрана, о њеној важности и утицају на целокупни организам, а на крају и на зубе. Истиче, да се из њеног досадашњег искуства испоставило да је здрава и избалансирана исхрана најбитнији фактор који утиче на здравље зуба и да је неопходно посветити више пажње овој теми у раду са децом.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ПРЕД ФИНАЛЕ ПЛЕЈ-ОФА – Сваки минут је пресудан

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЛОЗНИЧКОМ СТРЕЛЦУ – Савановићу „Мајска награда“ Спортског савеза Србије

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )