ДЕЛЕГАТИ ФФЦЦ-а У ЛОЗНИЦИ –  Треба развијати ‘’Краљевски карневал’’

ДЕЛЕГАТИ ФФЦЦ-а У ЛОЗНИЦИ –  Треба развијати ‘’Краљевски карневал’’

Представници Карневалских градова и делегати Федерације европских карневалских градова (ФЕЦЦ-а)  Србије из Београда, Лесковца, Беле Цркве, Шапца и Вршца данас су се у градској управи састали са представницима Града Лознице и разговарали о томе како ојачати подршку ‘’Краљевском карневалу’’ који је у Бањи Ковиљачи до сада организован десет пута. Делегати ФЕЦЦ-а су представили своје карневале, искуство у организацији и на који начин би се повећали позитивни ефекти које таква манифестација доноси локалној самоуправи.

Према речима Дејана Сталовића, градског менаџера, данашњи  састанак делегата ФЕЦЦ-а је и припремни за одлазак на изборну скупштину у Луксембургу где је седиште ове федерације.

– ‘’Краљевски карневал’’ је имао и имаће подршку Града, а данас ћемо чути од делегата који се баве организацијом карневала како и на који начин можемо ту подрушку у будућем периоду подићи на још виши ниво. Нама је карневал изузетно важан, развија туристичке потенцијале нашег града, првенствено Бање Ковиљаче, привлачи велики број гостију, младих, туриста и изузетно је важно да га развијамо. Карневали су нешто што окупља људе, што туристи воле и добро је што је Лозница у групи карневалских градова Србије – казао је Сталовић.

Александар Васовић

Члан борда ФЕЦЦ Александар Васовић, каже да федерација постоји 42 године, окупља око 250 градова Европе, али и Сан Франциско и Монтевидео и има око 600 и нешто чланова, клубова и индивидуалних.

– То је велика и озбиљна организација, а Бања Ковиљача и ’’Краљевски карневал’’ налазе се на тој карневалској мапи. Дошли смо да се састанемо са челницима града да појаснимо шта све Лозница може очекивати, како да допринесе федерацији, а и федерација граду. Лозница има потенцијал, њен карневал траје већ десет година и људи то воле. Карневал не би постојао да нема много волонтера који су укључени, а то су људи великог срца који су уочили његов значај, а  карневал је важан зато што окупља много људи, не само Лозничана, већ и гостију – казао је он.

Биљана Филиповић

Биљана Филиповић, чланица Градског већа, подсећа да је “Краљевски карневал” први пут одржан 2010. године у Бањи Ковиљачи, када је постала члан ФЕЦЦ-а, а још шест градова у Србији су чланови те федерације, што је својеврсна привилегија.

– Удружење грађана ‘’Краљевски карневал’’ већ десет година заједно са предшколским установама, школама и младима успешно организује овај карневал уз подршку Града Лознице, Туристичке организације, Центра за културу ‘’Вук Караџић’’ и МЗ Бања Ковиљача. Биће организован и ове године у септембру, али у овом моменту не знамо тачан датум. Данас је, иначе, тема и састанак који ће бити одржан  22. маја у Луксембургу где ће се разговарати о распореду одржавања карневала у Србији и Европи – казала је она.

Циљ организације карневала је да окупе децу из основних и средњих школа, младе људе, а уједно и ширење пријатељства и представљање места из којих су приликом учешћа на другим карневалима у Србији, али и ван њених граница.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХРОНИКА ФЕСТИВАЛА – Убљани до суза насмејали публику

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Дванаест првих прегледа код инфектолога

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )