АКЦИЈА У ЛОЗНИЦИ – Да пешаци буду видљиви

АКЦИЈА У ЛОЗНИЦИ – Да пешаци буду видљиви

Пешаци у Србији представљају једну од најугроженијих категорија учесника у саобраћају и чине око четвртине свих погинулих лица у саобраћајним незгодама, наводе из Агенције за безбедност саобраћаја (АБС). У складу са тим, АБС у сарадњи са МУП-ом, спроводи активности усмерене ка унапређењу безбедности пешака у саобраћају. То чини у 11 локалних самоуправа у којима је уочен проблем страдања пешака у ноћним условима како би поделом промотивног материјала повећала свест и знања пешака о значају њихове добре уочљивости у саобраћају, нарочито ноћу, и како треба да се понашају.

Промотери су вечерас на штандовима АБС у центру града делили промотивни материјал који доприноси већој видљивости пешака. Марко Видић, заменик градоначелника и председник Савета за безбедност саобраћаја града Лознице, апелује на суграђане пешаке да обрате пажњу на буду видљиви када је смањена видљивост.

– Они тиме штите свој живот, али и остале учеснике у саобраћаји јер, ако су видљиви, онда ће возачи моћи да их уоче на путу и реагују на време. Изузетно је важно да сви учесници у саобраћају буду прописно обележени и што боље видљиви. Град заједно са Агенцијом подржава ове акције и овде делимо промотивни материјал и реквизите који ће учинити видљивим пешаке у саобраћају – рекао је он.

Градски менаџер Дејан Сталовић подсећа да је Лозница преко градског Савета за безбедност саобраћаја имала бројне активности у претходном периоду, истакао је и добру сарадњу са лозничком Полицијском станицом којој је локална самоуправа поклонила једно возило, два мотоцикла, одређени број дрога текстова, као и скенера и штампача.

– Ту нисмо стали, имали смо акцију подела седишта за децу, тренинг безбедне вожње за мотоциклисте, урадили смо полигон за оне који полажу да имају што боље услове за практично полагање теста вожње. Други део активности је техничко опремање града за што безбеднији  саобраћај, постављење камера за мерење брзине кретања возила на путу Лозница-Бања Ковиљача, а у току је добијање дозволе за остала три правца улаза у град, на шабачком путу, ваљевском и у Улици Републике Српске. Урађена је  и модернизација семафорске сигнализације коју ће добити још неке раскрнице. Све то усмерено је на подизање безбедности свих учесника у саобраћају, првенствено пешака који су најрањивији. Лозница је међу прве три локалне самоуправе које су усвојиле стратегију саобраћаја, а имамо и Студију саобраћаја – казао је Сталовић и позвао  све учеснике у саобраћају, данас посебно пешаке, да се понашају складу са прописима и тако чувају себе и друге.

За штандом је био Мијат Церовић, из АБС, који је рекао да данашњу акцију спроводе у сарадњи са МУП-ом и локалним Саветом за безбедност саобраћаја Лознице.

– Акција ”Да се боље видимо” првенствено је усмерена на пешаке да се повећа њихова видљивост у ноћним условима јер ван насеља су они углавном у тамнијој одећи, слабије се виде и често долази до саобраћајних незгода. Ту смо да поделимо промотивне материјале и да упутимо становнике да увек носе нешто светло на себи, и да поделимо светлоодбојне материјале, мајице, прслуке и сличне ствари које помажу да у ноћним условима, где је неосветљено, или слабије осветљено буду уочљиви возачима. У Лозници има неколико локација угроженијих него што су друге, а ту смо да статистику побољшамо и она је из годину годину повољнија – рекао је он и наставио да поклања материјал заинтересованим грађанима који би требало да га и користе.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕВРЕМЕ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Отежано кретање магистралом

АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Од набавке огрева до дефилеа матураната

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )