ФК ПАСКОВАЦ: ВИШЕ ОД ИГРЕ – Цело село као један тим

ФК ПАСКОВАЦ: ВИШЕ ОД ИГРЕ – Цело село као један тим

Када би неки сценариста и редитељ данас пожелели да направе наставак серије коју су 1977. године урадили Слободан Стојановић и Здравко Шотра, онда би идеалну инспирацију за нову “Више од игре”, уместо у измишљеној варошици Градини, свакако пронашли у постојећем селу Пасковац. Тамошњи истоимени фудбалски клуб, основан пре две године, мештанима је много више од тима за који навијају

Док су организовали “радну акцију” и подизање крова једном од својих комшија, неко од мештана Пасковца предложио је да село, које је тако сложно и организовано, свакако треба да размисли о оснивању фудбалског клуба. Од иницијативе до реализације није прошло много, већ на Илиндан је организован састанак на којем није изостао нико од позваних, а после кратког разговора, ствар је била решена и одлука једногласно донета. Када би данас неки сценариста и редитељ пожелели да направе наставак серије коју су 1977. године урадили Слободан Стојановић и Здравко Шотра, онда би идеалну инспирацију за нову “Више од игре”, уместо у измишљеној варошици Градини, свакако пронашли у Пасковцу.

Хит првенства

Фудбалски клуб који носи име по том селу, основан пре две године, мештанима је много више од тима за који навијају. Како кажу, сви живе за њега и не хају за резултат, сваку победу прославе, пораз добро анализирају, а разлог за дружење и гозбу нађу и после редовног тренинга.

– Баш тако. ФК Пасковац је основан 2020. године на иницијативу мештана и за председника клуба је изабран Драган Степановић Гале, док су мене именовали за тренера. У тиму су заиграла све наша деца из Пасковца. Неки су раније играли мали фудбал рекреативно, узраст од 18 година па навише. Капитен и један од најбољих играча је Славко Глигорић који има 46 година. Воља за успехом се осећала од првог тренинга и у првој сезони смо постали јесењи прваци, што нико није очекивао. Постали смо хит првенства а село је стало уз клуб и посета на нашим утакмицама је невероватна – прича за ЛН Брано Вучетић Вуле.

Подсећа да су на дербију у Коренити имали више од 300 навијача, а у првом колу, када су се састали са Луком из Воћњака, у Зајачи је утакмицу гледало више од 700 људи. То је рекорд у Србији када је реч о општинској лиги, а утакмица је завршена нерешеним резултатом 3:3. У том рангу 2020. године било је само седам клубова, а на крају јесење полусезоне Пасковац је био први. Славило се до јутра, у гаражи поред локалне продавнице јер нису имали ни бифе у селу. Чак су имали и музику “уживо”. Тако су наставили да прослављају резултате после сваке утакмице, а када клуб није имао новаца, играчи би га између себе прикупили, док се мештани и сада отимају да им приреде вечере, да закољу и испеку прасе или јагње. После сваке утакмице, па чак и тренинга, знају да организују забаве јер, како каже Вучетић, сви у тиму су као род и добро се слажу. Пошто на тренинге, које води, долазе и мала деца, да би их заинтересовао за спорт, на једној пријатељској утакмици је увео дечака да брани пет минута за први тим, а другог убацио на полувремену да буде капитен. Каже да су то приче које се памте, које нико не може да избрише и зато су у међувремену основали и пионирски тим који се текмичи у Општинској лиги, узраст од 2007. до 2010. годишта.

Ускоро и игралиште

– На полусезони ове године били смо други, међутим, други део сезоне не иде нам баш како треба. То нас није деморалисало, као ни то што као домаћини играмо утакмице на терену у Зајачи. Да село стоји уз тим, доказује и то што смо у међувремену купили парцелу за игралиште, а мештани су за само два дана скупили половину неопходног новца. Пошто у селу нема равних њива, прикупљамо паре за равнање терена, изградњу свлачионица, а планирамо да за годину и по или две заиграмо на свом терену. До тада ће и трава порасти како треба, а објекти бити сређени. Иначе, село има око 480 људи уписаних на бирачки списак, око 650 становника укупно, а више од половине долази на наше утакмице. И када гостујемо негде, иду са нама. Иначе, у селу нема другог места за окупљање тако да смо у дому културе уредили простор за састанке, али и за прославе рођендана, крштења или пунолетства. Ту после тренинга или утакмице анализирамо игру, а сви из Пасковца могу у њему бесплатно да организују неко славље – објашњава помоћни тренер.

Напомиње и да су једну опрему за тим добили од ФК Трбушница, а другу од “Слоге” из Корените, док су остало купили својим новцем. Сви играчи имају исте тренерке тако да када крену на утакмицу, изгледају складно. Фудбалери се друже, а пошто у тиму играју и четири студента, дешава се да другари аутом у пет ујутро оду до Новог Сада, сачекају пријатеља да заврши испит и довезу га на утакмицу. Вучетић истиче да су све то деца за пример, да се село њима поноси, али да као клуб очекују и малу помоћ града у свом даљем развоју.

– Када почне изградња игралишта, све ће то брзо бити завршено. Надамо се да ће за два месеца почети радови. Тада ће село оживети и, када будемо играли у Пасковцу, ту ће сваки пут бити по 500 људи. Ето, ове године су основане још четири екипе, видели су како смо ми организовани и сложни па су сада то лепи спортски сусрети. Јован Антонић, садашњи председник клуба, његов заменик Мирко Николић, тренер Дарко Милановић и ја као помоћни тренер, верујемо у играче и боље успехе, а село, као додатни играч у тиму, свакако ће нам за то давати ветар у леђа – поручује Вучетић.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Мастилица разбио Слогу

НАШИ СМО – Сусрет

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )