МОЋ МУЗЕЈА – Све више винарија у Србији

Четврти пут Музеј Јадра вечерас организује програм „Приче о вину“, који је уједно део манифестације „Музеји за 10“ и овогодишње европске „Ноћи музеја“. Седамнаест винарија из Србије изложило је своје производе, а уз музички програм оркестра „Вожд“ посетиоци од четири попопдне до поноћи могу да пробају и укусне домаће месне производе сремских „Чаролија из пушнице“ из Кузмина. У име градске управе изложбу вина отворила је Биљана Филиповић, чланица Градског већа, која је указала на то да Лозница и име носи по виновој лози и да је у овом крају, на падинама Цера некада било знатно више винограда него данас.

О историјату винарства и гајењу винове лозе говорио је Горан Вилић, историчар и управник Музеја Јадра, подсетивши да због епидемије коронавируса изложба није редовно организована, али је изразио наду да ће ова мала манифестација прерасти у нешто много веће и значајније.

Кликом на слику отворите анкету

– Први пут „Приче о вину“ организујемо у оквиру „Ноћи музеја“, највеће манифестације културе у Европи. Тема овогодишње је „Моћ музеја“ и зато је добро што смо је објединили изложбом винских производа. Уз дегустирање вина, посетиоци могу да виде нашу сталну музејску поставку, али и тематске изложбе посвећене нашем граду. Сликар Драго Симић се представља сликама људи и мотива из нашег краја, а ја сам приредио документарну изложбу с фотографијама старе Лознице од почетка насељавања до данашњих дана – рекао је Вилић.

Он је истакао да је циљ овог програма мотивисање људи да се врате виноградарству и производњи вина, изразивши задовољство што је тај циљ донекле и остварен.

– Чини се да смо успели у томе јер ускоро у нашем крају један предузетник који је дошао из Француске отвара велику винарију која ће бити уврштена у вински пут западне Србије. Налазиће се у близини Чокешине, на месту изузетно погодном за гајење винове лозе. Потенцијала има и треба их искористити – поручио је Вилић, изневши податак да је потрошња вина у Србији око 10 литара по глави становника, да је 2016. године било мање од три стотине регистрованих винарија, а да их је сада близу 450.

Лозничанин Бранко Чотрић, који живи од вина и за вино, представник Плантажа „13. јул“ из Подгорице, једне од највећих винарија на Балкану, честитао је у име излагача организаторима и пожелео да се у Србији, па тако и у лозничком крају, отварају нове винарије и производе квалитетна црна и бела вина.

– Мнаџер сам у винарији са највећим засадима винограда у једном комплексу, највећом годишњом производњом и зато сматрам да је овај програм значајан за ширење винске културе. Ту сам да подржим своје земљаке јер фестивали вина су популарни у целом свету, а ја очекујем да ће тако бити и овде за коју годину. Добро је да се Лозница укључи у тај воз који иде ка све већој потрошњи вина и ширењу винске културе. Осам година сам на терену у региону и поносим се што и мој родни град има овакву манифестацију. Изложена су нова и стара вина, али је најлепше то што заједно можемо у њима да уживамо јер вино је здраво и треба га пити. Радујем се свакој новој винарији – поручио је Чотрић.

Центар за културу „Вук Караџић“, као организатор лозничке „Ноћи музеја“, поред винске, понудио је још и изложбу књига археолошкиње, сликарке и књижевнице Душице Савић Бенгијат у Музеју језика и писма у Тршићу. Реч је о ауторки која ствара своје књиге јер поред писања, она их илуструје и дизајнира. Поред тога, за време трајања манифестације „Музеји за 10“, посетиоци могу да погледају и изложбене поставке у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић и знаменитом месту Текериш уз стручно вођење кроз Сталну поставку „Церска битка“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Сусрет

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )