САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА – Осамнаест послодаваца понудило петсто радних места

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА – Осамнаест послодаваца понудило петсто радних места

Зоран Миловановић

После три године паузе, данас је у Спортском центру „Лагатор“ одржан Сајам запошљавања у организацији Националне службе за запошљавање (НСЗ) који је на једном месту окупио осамнаест послодаваца. Ове године по први пут на сајму су своје штандове поставиле и четири лозничке средње школе и одељења две високошколске установе која се налазе у Лозници.

Према речима Зорана Миловановића, в.д. директора лозничке филијале НСЗ, у понуди је више од петстотина радних места, различите стручне спреме, најтраженији су радници у производњи, оператери, ЦНЦ машинисти, електротехничари, електроничари, инжењери разних профила, шивачи. Присутне су биле две велике компаније, „Минт“ са којим НСЗ сарађује дужи период и она има највеће потребе, пре свега за радницима у производњи и нжењерима различитих профила, и компанија „Адијент“ којој су потребни оператери у производњи.

– Ове године смо хтели да на једном месту спојимо послодавце и средње школе, односно ученике завршних разреда ових школа, како би се сами уверили какво је тренутно реално стање на тржишту рада. Они могу да се определе директно за укључивање у свет рада код неких од послодаваца или да се определе за неку високошколску установу. Позвали смо и ученике осмих разреда да би се упознали са образовним профилима које нуде средње школе. Схватили смо да је потребно на једном месту спојити све наше партнере како би школе одговориле реалним потребама тржишта, а с друге стране, свршени средњошколци се што пре укључили у свет рада – рекао је Миловановић.

Директори средњих школа похваљују ову иницијативу НСЗ и сматрају да је Сајам идеална прилика да се потребе тржишта ускладе са понудом школа када је у питању упис у наредну годину. Јелена Мирковић, директорица Средње школе „Свети Сава“, каже да ће наредне године по први пут имати два нова образовна профила – педијатријске сестре техничаре и здравствене неговатеље јер су се ослушкивале потребе тржишта.

– Планирамо да, осим учешћа на данашњем сајму који замењује некадашња отворена врата која смо имали у школама, 13. маја у поподневним сатима организујемо промоцију образовних профила на градском шеталишту, с обзиром на то да је сада распуст за основце па није тако велики одзив – каже Мирковићева.

Горан Горданић, директор Техничке школе, истиче да за наредну школску годину ова школа нуди образовање за неколико занимања која ће се одвијати по дуалноим ситему. У питању су техничар мехатронике, механичар моторних возила, оператер машинске обраде, инсталатер водовода, грејања и климатизације. Већ другу годину образују будуће техничаре за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, који је изузетно прихваћен код ученика и за којег су послодавци исказали велико интересовање. Школовање за ово занимање се такође одвија по дуалном систему.

”Минт” тражи највише радника

– С обзиром на то да се смањио број ученика који завршавају основно образовање, када смо правили план уписа за наредну годину имали смо низ састанака са представницима НСЗ, локалне самоуправе и Активом директора средњих школа, али смо због великог интересовања за наше образовне профиле остали на истом броју одељења. Ми смо једна од ретких средњих школа која већ годинама у понуди има исти однос трогодишњих и четворогодишњих образовних профила и у граду смо једина школа која има 65 ученика који ће ићи по дуалном систему образовања – напомиње Горданић.

Највише радника потражују у Компанији „Минт“ и потребно им је, како каже њихов представник, доста радника оператера – радници у производњи, ЦНЦ техничари, пројектни инжењери и инжењери за квалитет. Специјалној болници у Бањи Ковиљачи потребни су, између осталих, медицинска сестра-техничар, лаборант, физиотерапеутски техничар, али и конобари, руковалац централног грејања, возач. „Хедера вити“ – асистент технолог, сарадник у маркетингу, продавац.

Бојана Деспотовић

Од оних који траже посао, нико неће да даје изјаву. Једва пронађосмо двоје који су хтели нешто да кажу. Бојана Деспотовић, (1994) је дипломирани економиста, каже да је оставила своју радну биографију на штанду „Адијента“ и Агенцији Панић“.

– Мајка сам малог детета и само ми одговара прва смена, што доста отежава да нађем посао. Радила сам у Агенцији за обезбеђење као административни радник где сам сама нашла посао, а преко НСЗ сам одрадила приправнички стаж – каже она.

Наш четрдесетпетогодишњи суграђанин који жели да остане анониман, каже да тражи запослење у електро стуци, по професији је електротехничар аутоматике. Има радног стажа и нада се да ће успети да пронађе посао па макар то и не било у струци.

Михаило Лазић, ученик четврте године Средње школе „Свети Сава, смер индустријска фармација, каже да ће погледати шта је у понуди, а информисаће се и на штандовима високих школа, можда настави школовање уз рад. У сваком случају, посао ће најпре тражити у Лозници.

Михаило Лазић

Иначе, према подацима од 31. марта, на евиденцији незапослених лозничке филијале НСЗ налази се 8.317 Лозничана, али се, како каже директор Миловановић, њихов број током априла знатно смањио, јер их је доста засновало радни однос у великим компанијама. Од фебруара се на евиденције налази шест сотина незапослених мање.

 – Од овог сајма очекујемо да се од укупног броја лица која се појаве, а требало би да их буде око 1.500, око 17 одсто њих нађе посао, односно, око 200 незапослених – напомиње Миловановић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ САОБРАЋАЈНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ – Настављено асфалтирање улица и путева у граду

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Положени венци на Гаврићев споменик      

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )