УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2022/23 – Пет нових занимања

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2022/23 – Пет нових занимања

У четири лозничке средње школе наредне школске године биће места за 812 ученика, једно одељење мање него лане. Нова занимања су здравствени неговатељ и педијатријска сестра у СШ "Свети Сава" и техничар мехатронике, бравар-заваривач, оператер машинске обраде у Техничкој школи

За упис ученика у први разред средње школе у Србији за 2022/23. годину, конкурсом Министарства просвете, науке и технолошког развоја предвиђено је око 75 хиљада места од чега око 57 хиљада у средњем стручном образовању, док је нешто више од осамнаест хиљада места обезбеђено за ученике који желе да се упишу у гимназију. У лозничким средњим школама планирано је 812 места, тридесет мање него прошле године пошто су у Гимназији “Вук Караџић” уместо три, предвиђена два одељења природно-математичког смера са по тридесет ученика. Планирана су и два одељења са по тридесет ученика друштвено-језичког смера и једно одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику са двадесет ђака. Места ће, дакле, бити за 140 ученика.

Биће и новина

У Средњој економској школи, као и лане, места ће бити за 222 ученика. Планирано је по тридесет ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијско-рачуноводствени, правно-пословни, туристички техничар и комерцијалиста. Од занимања трећег степена, планирано је по петнаест места за будуће посластичаре, трговце, конобаре, и куваре и дванаест места за сервире која су намењена деци са сметњама у развоју. Од ових занимања будући конобари и кувари се образују по дуалном систему.

Од наредне школске године у Средњој школи “Свети Сава” планирано је, опет, 210 места места, а стартоваће и нови образовни профили – здравствени неговатељ – трећег степена, и педијатријска сестра- техничар – четвртог степена, за која је предвиђено по тридесет места. Исто толико места предвиђено је и за будуће медицинске сестре-техничаре, фармацеутске техничаре, техничаре за заштиту животне средине и техничаре за хемијску и фармацеутску производњу чије ће школовање такође трајати четири године. Места ће бити за тридесет будућих фризера, у питању је занимање трећег степена.

Новина ће од наредне школске године бити и у Техничкој школи, у којој је, као и лане, планирано 240 места. Уводи се ново занимање четвртог степена – техничар мехатронике са по тридесет места за које ће се настава одвијати по дуалном систему. Од осталих занимања четвртог степена, планирано је по тридесет места за занимања електротехничар рачунара, архитектонски техничар, као и за занимање техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина за које ће се настава, такође, одвијати по дуалном систему. Уведени су нови образовни профили у подручје рада машинство и обрада метала у трећем степену – инсталатер водовода, грејања и клима-уређаја, и то за четири ученика по дуалу, а једанаесторо ће ићи по досадашњем режиму наставе. Наиме, сада је дата могућност да одређени број ученика у једном одељењу може да похађа наставу по дуалном, а остали по класичном моделу. Такође, нови образовни профил је и бравар-заваривач који уједињује три стара занимања – бравар, машинбравар и заваривач, као и оператер машинске обраде који је спојио некадашње профиле металостругар, металобушач, металоглодач. За ове профиле предвиђено је по петнаест места.

 С обзиром на то да су у Министарству почели са реформом образовних профила у подручју рада машинство, догодине се у овој школи уводе образовни профили са иновираним плановима наставе и учења, уместо ауто-механичара је механичар моторних возила, инсталатера замењује инсталатер водовода, грејања и клима-уређаја. За ове образовне профиле места ће бити за по петнаест ученика. 

Све електронским путем

Све активности у вези са завршетком основне школе и уписом у средњу школу и ове године обављаће се без подношења иједног папира, путем портала Моја средња школа – наводе у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Од 4. до 7. априла родитељи су преко овог портала могли електронским путем да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа. Пријемни испити биће одржани у просторијама ових школа од 13. до 22. маја, а увид у резултате ће, такође, бити преко интернета. Према календару образовно васпитног рада, завршни испит на крају основног образовања  биће одржан од 27. до 29. јуна, а прелиминарни резултати биће познати на порталу на којем ће моћи да се подносе и евентуалне жалбе.

Гимназија ”Вук Караџић”

И ове године листа жеља моћи ће да се подноси путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна све до 6. јула. Листа жеља моћи ће да се поднесе и у папирном облику непосредно у школама 6. и 7. јула.

Од 13. јула родитељи ће на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, а упис у жељену школу ће, такође, моћи да се обави електронским путем. Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТНО-БАЗАР НА ШЕТАЛИШТУ – У сусрет Васкрсу

ВЕЛИКИ ПЕТАК – Дан тишине уочи дана радости

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Jeremija 2 years

    Samo kokajte decu u gimnaziju pa posle na fakultet a posle se pitajte zašto nemamo zanatija,radničke klase bez koje zemlja ne može napred!Gase se odeljenja,uskoro će i škole.Bolje otvorite odeljenje gde ćete obučavati partijske botove u političke svrhe.Ili odeljenje za ćaskanje o rijaliti programima,čitanju čitulja i diskusiju o teorijama zavere.Jer to je danas Srbija.Sve do jednom.

  • Disqus (0 )