У ТРОНОШИ – Упаљене ратарске свеће

У ТРОНОШИ – Упаљене ратарске свеће

У манастирској цркви, посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице у Троноши, испред иконе Исуса Христа и Пресвете Богородице и ове године су на Велики четвртак упаљене велике ратарске свеће. Направљене од чистог воска и тешке по најмање 50 килограма и високе један и по метар, оне ће бити паљене током године сваке недеље и на важне празнике за време службе.

Једну свећу прилажу парохијани из  Тршића и Корените, а другу Зајаче, Пасковца и Горње Борине. Оне су ускршњи прилог мештана околних села који их по традицији сваке године на Велики четвртак доносе у Троношу. Свеће се на Велики четвртак, после подне, срећу код чесме Девет Југовића у Троноши где их доносе мештани села која су их направила, а одатле их после украшавања цвећем и кратке молитве носе у манастир. Уз звуке црквених звона, после једног обиђеног круга око цркве уносе се и стављају у чираке испред икона где ће бити до наредног Васкрса. До наредне године ће скоро целе изгорети, остаће тек неколико килограма воска који се претапа са новим воском тако да у новој свећи увек буде део старе.

Свеће се зову ратарске или орачке јер их лију ратари са вером да ће им заштитити усеве и допринети добром роду. Народ верује да је давање прилога за свеће добро и за здравље укућана. Овај јединствен обичај у Троноши није прекидан ни за време ратова, само што су се тада лиле много мање свеће, а ни последњих година због короне једино што је све било прилагођено противепидемијским мерама.

Због овог обичаја сваке године се окупи доста верника, а посебно младих од којих ће неки једнога дана понети ратарске свеће настављајући традицију предака и чувајући везу између цркве, Манастира Троноше и парохијана. Обичај је пре десет година уписан на листу нематеријалног културног наслеђа Србије.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД ”АНТИНЕ” ШКОЛЕ – Ископан опасан предмет

ФУДБАЛ: СРПСКА ЛИГА „ЗАПАД“ – Рађевац бољи од Борца

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )