ПУБЛИКАЦИЈА О ОБРЕНОВИЋИМА – У шест књига све о династији

ПУБЛИКАЦИЈА О ОБРЕНОВИЋИМА – У шест књига све о династији

Настављајући добру сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и лозничким Центром за културу „Вук Караџић“, Библиотека Вуковог завичаја је после успешне изложбе „Наша суграђанка краљица Драга – између славе и анатеме“ у Музеју Јадра, синоћ организовала и представљање стручне публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-VI“. О књигама је говорио један од уредника, виши кустос Александар Марушић, директор горњомилановачког музеја.

– Наш музеј издваја као свој основни музеолошки задатак баштињење сећања на династију Обреновић и расветљавање историјских чињеница које су обележиле владавину ове владарске куће. На наш предлог, Музејско друштво Србије прихватило је организовање стручних скупова, а потом и реализацију каталошке публикације. Циљ овог пројекта био је да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети у вези са династијом Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије – рекао је Марушић.

Он је за ЛН испричао да је појекат започет 2010. године, да су до сада организовани стручни скупови на којима се чуло око 30 реферата и да је објављено шест, а ускоро ће бити завршена и седма књига.

– У њима су приказана укупно 72 рада, око пет и по хиљада артефаката везаних за владарску кућу Обреновића, њихови лични предмети, уметничка дела која говоре о њима, пропагандни материјал који је учвршћивао њихову владарску и династичку идеологију, као и све оно што је настало као последица њихове владавине. То су закони, објаве, обзнане, комади одликовања и знамења, као и велики број указа, кованог и папирног новца. До сада је више од 60 људи учествовало у креирању ових публикација и пројекта, а сваки рад има неку своју структуру. Поред приче, везане за институцију или приватну збирку одакле долазе предмети, постоји и илустративна грађа, да би суштина сваког од тих радова била у попису каталошких јединица где је описан сваки предмет, како се зове, где је и како настао, ко га је направио, написао или насликао, димензије, врста материјала и како се и под којим бројем налази у некој збирци – истакао је Марушић додајући да је од трећег тома у наслов додат префикс „Европе“ јер су многе приватне и јавне збирке из Аустрије, Француске или Швајцарске, приказане до шесте књиге.

Медвед са Јастрепца

Како је ексклузивно за ЛН најавио Марушић, у седмој књизи ће бити обрађен и медвед са Јастрепца којег је убио краљ Милан Обреновић осамдесетих година 19. века. Медвед је препариран у Бечу, налазио се у холу старог двора и неми је сведок мајског преврата. Истовремено, у Музеју науке и технике чувају се три метка, два извађена из тела краља Александра и један из краљице Драге, а све то ће бити такође приказано у седмој књизи, која ће из штампе изаћи до августа.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – О женама у античком Риму

”ЛАЗАРЕВА СУБОТА 2022” – Празник дечјег талента и радости

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )