ПРОМОЦИЈА „ОСТРВA ПЕЛИКАНА“ – Важно је бити на страни правде

Миодраг Мајић

После хит романа „Деца зла“ Миодраг Мајић, судија Апелационог суда, блогер и писац, вечерас је у Лозници поново имао сусрет са читалачком публиком представљајући ново дело „Острво пеликана“ које је за непуне две године већ имало преко 40 издања. Реч је о роману инспирисаном једном недозвољеном љубављу двоје младих Рома која је добила и судски епилог пошто се догодила између четрнаестогодишње девојчице и двадесет двогодишњег младића. То је била само полазна основа, све остало је фикција аутора који је желео да нас суочи са лицемерним односом према есенцијалним питањима: Може ли казна бити грешнија од греха и Може ли правда бити неправеднија од злочина?

– Ова књига није настала из потребе да се оправда пресуда него као одговор на реакцију дела јавности првенствено на друштвеним мрежама где се стварала опасна тензија због агресивних коментара. Имао сам потребу да се позабавим размишљањем на тему – колико зла можемо да учинимо када мислимо да чинимо добро – рекао је Мајић.

То се питање односи на доношење закона који не уважавају културолошке разлике, традиције и претходна искуства и ако би се примењивао без уважавања реалних прилика, како је приметио, дневно би могло бити осуђено више хиљада људи. Мајић се у разговору са публиком дотакао и неких вечних тема, као што је однос права и правде.

– Тај однос није стално у сукобу, али када дође у сукоб, онда је посао судије да премости јаз и да изложи себе суду јавности.  Не морамо увек говорити о епским неправдама. Потпуно сам сигуран да се никада неће завршити добро када човек пристане на неправду. Непријатност која иде уз непристајање много је мања од зла које долази онда када човек пристане да буде жртва. Зато је бити на страни правде најмоћнији избор – поручио је Миодраг Мајић.

Он је рекао да не припада писцима који замишљају читаоца док стварају. Прижељкује удубљене читаоце, који ће пустити да их текст понесе и који ће се критички односити према њему.

– Савремена култура нас тера да будемо јако површни. Терају нас да будемо дигиталне овце које ће лако искористити. Добро је да будемо свесни тога и да мислимо својом главом. Тада ћемо престати да се плашимо и да се дивимо вођама и идолима. Људи се осећају добро када се супротставе неправди и када могу слободно да изнесу своје и да чују другачија мишљења. Зато су овакве књижевне вечери увек пуне и скоро по правилу по целој Србији увек у неким алтернативним просторима – приметио је.

Ово вече организовано је у простору „Код Малише“, који је био дупке пун, у организацији књижаре „Алиса“ и Удружења „Паресија“, а разговор је водила Дајана Ђедовић.

З.В.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ВИШЕ ГОДИНА – Савез резервних војних старешина поново у Лозници

У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Ваде цеви из бушотина ”Рио Тинта”

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )