СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – Здравље зависи од животне средине

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – Здравље зависи од животне средине

Под слоганом „Наша планета – наше здравље“ данас су Светски дан здравља заједничком акцијом обележили лознички Дом здравља „Др Миленко Марин“, Завод за јавно здравље – Шабац (ЗЈЗ), Црвени крст“ и Удружење грађана „За здравље“ – Лозница. Испред Превентивног центра Дома здравља постављени су штандови са промотивним материјалом на тему очувања здравља који су дељени грађанима. Како је рекла Валентина Петровић, дипломирани биолог из Дома здравља, основни циљ кампање је да подигне свест људи и друштва у целини да постоји међузависност између загађене животне средине и општег здравља.

– Желимо да промовишемо активности и мере које сваки појединац може у свом окружењу да предузме како би смањио загађење. Ових дана смо чули да се приликом пољопривредних радова на њивама користе пестициди који су можда и забрањени, али их наши пољопривредници користе јер они најбоље делују против корова. Последица такве праксе довела је до великог броја случајева тровања птица грабљивица у Мачванском округу. Обдукција је показала да 0,5 милиграма тог пестицида може да изазове смрт више од двадесет људи. Кад уђу у ланац исхране, смањује се њихова концентрација у храни, али је здравље угрожено јер су они канцерогени – рекла је Петровићева.

Подсетила је да су прве активности за промоцију здравља кренуле из лозничког Превентивног центра још пре више од двадесет година, иницијатор обележавања кампања била је прим. др Нада Ђурић.

Обележавање Светског дана здравља представници ЗЈЗ искористили су да поздраве све који помажу здравственом систему у очувању и унапређењу здравља – образовне институције, привредни и приватни сектор, невладине организације…

– Данашњи дан смо искористили и да се захвалимо представницима образовних институција који нам помажу да сваке године, кроз различите кампање, упознамо наше најмлађе суграђане о значају бриге о сопственом здрављу – рекла је Жељка Нинковић, мастер јавног здравља у Одељењу за промоцију здравља ЗЈЗ.

Она је уручила награду Лани Павловић, ученици четвртог разреда ОШ „Анта Богићевић“, за освојено прво место на конкурсу који је расписао Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ за песму под називом  „Чувам своје зубе, поносим се осмехом.“

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Незнатно повећан број оболелих

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА  – Више од половине првих прегледа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )