У ПАРКУ КОД СОКОЛАНЕ  – Решење уређења на видику

Уређења блока између Трга Вука Караџића и улица „Светог Саве“, „Драгољуба Поповића“ и Булевара Доситеја Обрадовића, после неколико година застоја, поново је ових дана актуелизовано. Измењен и допуњен план детаљне регулације овог кварта представљен је данас станарима.

У парку поред „Соколане“, са станарима су разговарали помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, члан Градског већа Марко Јовановић и главна градска урбанисткиња Драгана Јовановић. Како су рекли, новим планом обухваћене су готово све раније примедбе грађана који су се 2014. године успротивили тада понуђеном идејном решењу, пре свега, како би заштитили животну средину, зелене површине и онемогућили изградњу пута који би кружио кроз овај парк, чиме би се, како су тада сматрали, угрозила безбедност. Ни овај сусрет није протекао без супротстављања мишљења станара, али се стекао утисак да се решење назире више него пре с обзиром на промене унете у нови плански документ који ће од сутра бити и на јавном увиду за грађане.

– Живим од 1974. године у Улици Светог Саве 2 и сматрам да би пут иза зграде, све до некадашњег „Партизана“ требало средити, асфалтирати и урадити паркинг места. Овај проблем траје годинама и ми не можемо прозор да отворимо лети од прашине. Поред тога што аутомобилима направе рупе, неки возачи дају пун гас и дигну прашину толико да не може да се живи – каже Радмила Вуковић, подсећајући да ни пре осам година није потписала списак против уређења кварта.

Идеја да се изграде паркинг места само за станаре, који би их плаћали месечно и нико други не би могао ту да оставља своје возило, чинила се прихватљивом већини окупљених грађана, као и то да је планиран дренажни канал око зграда које су ниже у односу на терен. Они који су и даље сумњичави према понуђеном идејном решењу уређења инсистирали су да им се објасни где би била нова паркинг места, до зграда или до парка, као и то да ли ће бити онемогућено да на тротоарима буду опет паркирана возила.

– Ако изузмемо издувне гасове, које већ трпимо испред зграда, од стране Улице Светог Саве, ако би и ново паркиралиште било испод наших прозора, то би било неиздрживо. Наравно, са друге стране би била смањена зелена површина, али нешто се мора решити. Битно је да возила не оставља свако тамо где му падне на памет и да полиција реагује када запази неправилно паркирање – рекао је један од станара.

Уз објашњење да никоме није у интересу да чини било шта против воље већине грађана, Љубинко Ђокић је поручио да и овај састанак служи да помогне бржем налажењу прихватљивог решења.

– Град жели да уреди овај парк иза Соколане, али уређење тог простора треба да прати жеље грађана који ту живе. Међутим, њихове жеље се мало разликују у погледу трасирања саобраћајнице и изградње паркинг места, као и заузећа зелене површине. Данас покушавамо на терену да кроз разговор усагласимо ставове како бисмо дошли до јединственог решења. Градоначелник је неколико пута разговарао са станарима овог кварта, многе примедбе су прихваћене, урађене знатне исправке пројекта, тако да људи морају знати да нико не жели да уради било шта против њихове воље. Уколико нађемо заједничко решење, врло брзо би могли почети и радови – рекао је Ђокић.

То практично значи да ће предложени пројекат уређења овог простора бити изложен на јавни увид наредних месец дана и да у том периоду сви грађани могу изнети своје примедбе и сугестије. После тога, надлежна комисија ће усвојити или одбити неке од предлога, а такав документ ићи на скупштинско усвајање. Тек када се заврши комплетна законска процедура, уколико буде прихваћен план, кренуће се у реализацију, што би могло да се деси већ почетком овог лета, речено је на сусрету с грађанима уз објашњење да би све будуће улице кроз парк биле слепе, без повезивања с путем поред Соколане, у доњем делу „Драгољуба Поповића“ била би двосмерна и сужена поред постојеће трафостанице а пешачка стаза од Апотеке „Ана“ до „Драгољуба Поповића“ остала би само за пешаке, уз сужење и барикаду, без могућности да њоме иду возила. Новим пројектом веома мало стабала би било посечено и угрожено зелених површина.                                                                                                                                            С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: КУП СРБИЈЕ – У борби за полуфинале Лозница данас игра против Партизана

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Откривено пет нових упала

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Slaviša 2 years

  Ako stanarima parka kod sokolane dozvolite da parking bude REZERVISAN samo za njih, istog momenta će se organizovati i stanari Lamela kod distribucije, parka iza biblioteke, K zgrada i drugi i tražiti ISTO pravo da parking ispred njihovih zgrada bude samo za stanare.

  Kad parking ispred K-zgrada bude rezervisan samo za stanare, pitam se, pitam se gde će da se parkiraju zaposleni iz gradske uprave, pošte, socijalnog, suda…

  Ili će svi parkinzi ispred zgrada u Loznici biti privatni ili neće biti ni jedan. Jedno su zgrade u gradu gde je zemljište oko zgrade javna površina i pripada podjednako stanarima zgrade, Lozničanima ali i onim ljudima koji žive u Koreniti, Banji ili Lešnici i dolaze u grad nekim poslom. Sasvim je druga priča na lagatoru gde je zemlja (dvorište) iza zgrade u vlasništvu stanara zgrade. U tom slučaju može rampa i “rezervisano samo za stanare zgrade”.

 • comment-avatar
  Branislav 2 years

  Čuj izduvni gasovi. Pa ako vam smeta prodajte stanove pa idite na selo, tamo Vam je čist vazduh. Stanujete u centru grada, a hoćete vazduh kao na planini. Nije to samo vaš park već svih nas koji živimo u Loznici. Naravno, protiv sam toga da samo stanari parkiraju na tom parkingu. I na parkingu ispred moje zgrade parkira ko stigne. Ako se donese takva odluka, onda nek važi za sve zgrade u Loznici isto.

 • Disqus ( )