ПОВЕЋАН БРОЈ ПОЖАРА – Уместо апела новчане казне

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације, одељење за ванредне ситуације у Шапцу данас је поново упозорило грађане да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање на отвореном простору.

Како је наведено у саопштењу, законом је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а забрањено је и спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака. Лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом. Новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако ложи отворену ватру у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме супротно закону и спаљује остатке стрних усева, смеће и биљне остатке на отвореном простору.

Надзор над применом Закона о заштити од пожара обавља Министарство унутрашњих послова, а у циљу сузбијања спаљивања на отвореном простору, сви узроци пожара биће испитани, а починиоци процесуирани, стоји у саопштењу. Услед климатских промена, али и непажње грађана, број пожара се у протеклом периоду драстично увећава. Пожари на отвореном простору и шумски пожари узрокују уништавање читавог екосистема и наносе непроцењиве еколошке и материјалне штете. Најчешћи узрочник шумских пожара је људски фактор – у преко 95 одсто случајева, а спаљивање обала и биљних остатака на њивама смањује приносе истиче се у саопштењу МУП-а. Надлежни још једном апелују на грађане да мењају лоше навике, спрече пожаре, људске жртве и материјалну штету.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ – Пристижу нове награде

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Више од половине првих прегледа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )