ОГЛАСИО СЕ РИК – Вучићу 58,8 одсто гласова

Председнички кандидат Српске напредне странке Александар Вучић освојио је 58,8 одсто гласова на јуче одржаним изборима, док је на другом месту кандидат Уједињених за победу Србије Здравко Понош са 18,1 одсто, саопштила је Републичка изборна комисија (РИК) на основу 93,2 процента обрађених гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,9 одсто гласова, следи кандидат Патриотског блока Бошко Обрадовић са 4,4 одсто и кандидат странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски са 4,3 одсто гласова, пренео је РИК на свом сајту. Кандидат коалиције Морамо Биљана Стојковић освојила је 3,1 одсто гласова, на претпоследњем месту је кандидат коалиције Суверенисти Бранка Стаменковић са 2 процента, док је председнички кандидат Српске деснице Миша Вацић освојио 0,9 одсто гласова. Према подацима РИК-а, на основу тог процента обрађених гласова, на изборима је гласало 58,6 одсто од укупног броја уписаних бирача. РИК је објавила и резултате парламентарних избора на основу 92,6 одсто обрађеног бирачког тела, а одзив на изборе на том узорку је 58,6 одсто уписаних бирача. Највише гласова освојила је коалиција око Српске напредне странке – 43,1 одсто гласова, што би им по тренутним резултатима донело 120 мандата. наводи РИК.Коалиција Уједињени за победу Србије освојила је 13,4 одсто гласова (37 мандата), коалиција око Социјалистичке партије Србије 11,6 посто (32), а коалиција НАДА 5,4 одсто гласова (15).Цензус су прешли и коалиција Морамо, која је освојила 4,5 процента (12 мандата), Патриотски блок 3,9 (10) и Заветници 3,8 (10). Народне посланике имаће и мањинске странке, односно Савез војвођанских Мађара шест мандата, Муфтијин аманет три мандата, Заједно за Војводину и СДА Санџака по два и Коалиција Албанаца један мандат. коалиција Суверенисти, Српска радикална странка, Ајмо људи и Отете бебе нису прешли цензус.

Према резултатима РИК-а, у Скупштину Србије неће ући ни мањинске листе Алтернатива за промене, Ромска партија и Руски мањински савез.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )