Изборна ноћ у Лозници

Изборна ноћ у Лозници

Репортерска екипа Лозничких новости обилази вечерас изборне штабове у којима се помно прати какви су изборни резултати на 90 бирачких места на којима се данас гласало на председничким и параментарним изборима.

Незванично – У Лозници убедљива победа СНС

У изборној ноћи у Лозници споро тече пребројавање гласова и страначки штабови, осим СПС, нису желели да са малих узорака саопштавају изборне резултате. Како ЛН незванично сазнају, СНС је и на председничким и на парламентарним изборима забележила убедљиву победу. 

Вучић поносан на резултат

На вечерашњој конференцији за новинаре Александар Вучић, председник СНС рекао је да је са освојених 2.245.000 гласова или 59,9 одсто остварио победу на председничким изборима у првом кругу, што га чини поносним пошто ће “после Николе Пашића бити Србин који је најдуже био на власти”.

Председнички избори 2022.

Он је саопштио да је на основу 85 одсто пребројаних гласова, Здравко Понош, као другопласирани, добио 17,7 одсто гласова, Милош Јовановић 5,9, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5, Бошко Обрадовић 4,4, Биљана Сојковић 3,2, Бранка Стаменковић 2 и Миша Вацић 0,9 одсто. 

На парламентарним изборима СНС је освојила 43,95 одсто гласова, Уједињени за победу Србије 13,6, СПС-ЈС, 11,4, коалиција “Нада” 5,3, “Морамо” 4,7, Заветници 3,8, колико и Двери, а сви остали нису прешли изборни цензус од три одсто.

Вучић је оценио да је  “сем бесмислених и непотребних тензија” све протекло у најбољем реду, да је на изборе изашло 3.840.000 бирача, највише у последње време као и да је  украјинска криза имала огроман утицај на резултате избора и да га брине што се “Србија драматично померила удесно”. Он је изразио уверење да ће СНС са 124 или125 освојених мандата моћи самостално или уз помоћ ДЗВМ да формира нову владу.

0.15 – Према прелиминарним резултатима које су објавили ИПСОС И ЦЕСИД, на основу 55,6 одсто обрађених узорака, на председничким изборима у Србији највише гласова освојио је Александар Вучић – 59,0 одсто, Здравко Понош 17,6, Милош Јовановић 5,9, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5 одсто, Бошко Обрадовић 4,5, Биљана Стојковић 3,2 одсто, Бранка Стаменковић 2,0 и Миша Вацић 0,9 одсто гласова.

На основу прелиминарних резултата, са 77,1 одсто обрађених узорака, на парламентарним изборима у Србији највише гласова освојила је листа „Александар Вучић – Заједно можемо све“ за коју је гласало 43,1 одсто бирача. На другом месту су Уједињени за победу Србије са 13,2 одсто, а на трећем СПС са 11,4 одсто. Следе листа „Нада“ са 5,4 одсто, „Морамо“ – 4,5 одсто, Заветници 3,9 одсто, Двери 3,9, Суверенисти 2,3, СРС 2,2, Ајмо људи 1,7…

23.50 – Републичка изборна комисија саопштила је да је на изборе изашло  59,03 одсто грађана. На парламентарним изборима, на основу обрађених 12,4 одсто бирачких места, за Александар Вучић – Заједно можемо све гласало је 50,6 одсто, Ивица Дачић – премијер Србије 13,1 одсто, Уједињени за победу Србије 7,69, Нада за Србију 4 одсто, Двери – Покс 3,42 одсто, Заветници 3,61 одсто.

За председничке изборе обрађено 12,8 одсто бирачких места – Александар Вучић, 69,01 одсто, Здравко Понош 10,55 одсто, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,52, Милош Јовановић 4,25, Бошко Обрадовић 4,16 одсто.

23.45 – Освојили смо више од 5.000 гласова у Лозници и остварили одличан резултат који, вероватно, други нису очекивали, али ми јесмо. То смо учинили својим радом и враћањем у наше редове старих социјалиста, али и доласком младих снага. СПС се враћа на велика врата на политичку сцену Лознице – поручује Милутин Баштовановић, челни човек лозничких социјалиста.

23.17 – У изборном штабу Српске напредне странке кажу да још траје пребројавање гласова и најављују званично обраћање у току сутрашњег дана.

23.09 – На основу обрађених 66,1 одсто узорака, Александар Вучић је са освојених 59,1 одсто гласова победио у првом кругу председничких избора. Другопласирани Здравко Понош освојио је 17,5, следе Милош Јовановић са 5,9, Милица Ђурђевић Стаменковски 4,5, Бошко Обрадовић 4,5, Биљана Стојковић 3,2, Бранка Стаменковић 2, док је Миша Вацић добио 0,9 одсто гласова бирачког тела Србије.

Изборни штаб Уједињени за победу Србије

23.17 – Данашњи избори протекли су под великим притиском од стране чланова бирачког одбора испред владајуће коалиције. Према до сада пристиглим резултатима, вођство има коалиција коју предводи Александар Вучић. Ми смо на већини од досад обрађених бирачких места на другом месту, коалиција коју предводи Мариника Тепић за парламентарне изборе, као и наш председнички кандидат Здравко Понош. Изборни дан протекао је са доста нерегуларности, али је гласање завршено на време. У току ноћи очекујемо детаљније податке и прецизније извештаје. Тачно је да је била гужва на неким бирачким местима, према томе би требало да буде већа излазност, очекивали смо више од 60 одсто, али Лозница је, као и увек, подбацила – Наташа  Арсић, потпредседница ГО ДС и посланичка кандидаткиња Коалиције Уједињени за победу Србије.

Према првим прелиминарним резултатима које је објавио ИПСОС/ЦеСид на основу 62,5 одсто обрађених података на парламентарним изборима у Србији, највише гласова освојила је листа СНС  43,6 одсто,  следе Уједињени за победу Србије са 12,8 одсто, а на трећем СПС са 11,6 одсто. Цензус су још прешли коалиције “Нада” са 5,4, “Морамо” 4,3, Двери 4 и Заветници 3,9 одсто.

Раније вечерас РИК је саопштио да се вечерас више неће обраћати јавности и да ће прве прелиминарне резултате објавити тек сутра у 20 часова.

Изборни штаб Двери-ПОКС

22.23 – Према досадашњим резултатима, а још нису пристигли са највећих гласачких места, освојили смо негде око 6 одсто у Лозници на овим изборима. Иначе, било је доста неправилности. Доста проблема од самог отварања бирачких места у граду и околини. Људи су враћани зато што нису ажурирана решења о члановима бирачких одбора. На неким бирачким местима недостајали су листићи, има их мање у кутији него што је изашло људи на изборе тако да постоји сумња на такозвани ”бугарски воз”. Доста неправилности је било. Управо нам је председник странке јавио да имамо 4,5 одсто и имаћемо прилику да се у Скупштини боримо за оно за шта се залаже наша странка и, можда, мало већу видљивост да људи могу да се упознају са нашим програмом. Наши резултати су бољи него што су нам предвиђали и власт и опозиција. Промашили су, ако овако остане, скоро дупло – Александар Илић, координатор Окружног одбора Двери и шеф изборног штаба у Лозници.

Изборни штаб Заветника

22.05 – Генерално гледајући, на основу резултата који су простигли код нас у странку, можемо рећи да смо задовољни. На сваком бирачком месту смо показали тенденцију раста у односу на прошле изборе и верујем да ћемо у коначном збиру имати бољи резултат него тада. На републичком нивоу поједини медији већ објављују да смо прешли цензус, да имамо око 4,5 одсто, што је велики помак и велики корак за нашу странку и верујем да ћемо уз тај број посланика у парламенту успети да остваримо оне идеје за које се као странка залажемо – Драган Бошковић, председник ГО Заветници.

Иначе, и Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Заветника, саопштила је да је странка освојила 4.6 одсто гласова и прешла цензус.

21.45 – На појединим бирачким местима у Србији још увек није завршено гласање. Према подацима ЦЕСИД – а, до 19 часова на изборе је изашло 54.6 одсто грађана.

Према пројекцијама Маркетиншке агенције за истраживање јавног мњења ИПСОС, излазност на изборима је 59,7 одсто.

Републичка изборна комисија саопштила је да ће први прелиминарни резултати бити саопштени сутра у 20 часова, а до тада резултати се могу пратити на веб сајту РИК-а.

Изборни штаб Коалиције ”Морамо”

21.19 – Према првим подацима, резултати су очајни и убедљиво води СНС. Немамо довољно података, али све говори да нећемо бити задовољни изборним резултатима – Драган Пајић, председник Грађанског покрета ”Смело”.

Изборни штаб СПС

20.58 – Задовољни смо резултатима на до сада обрађених 18 бирачких места. Нешто детаљније још не знамо, примедаба на ток гласања није било – каже Милутин Баштовановић, челни човек лозничког СПС.

Изборни штаб Коалиције ”Нада за Србију”

20.51 – У изборном штабу Коалиције ”Нада за Србију” чекају прве податке са бирачких места. За сада, како кажу, немају никакве информације о резултатима, а током гласања није било никаквих приговора.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Xcxx 2 years

    Pa ako im je sve dobro i “lepo” ja se ne bunim. A kad im sad krene Rio tinto i bratija neka vide kako ce. Veci deo Srbije bio je uz stanovnike Liznice i okoline. A oni su na “dobro”vratili. Pogazili su sve ono sto su mnogi za njih radili. Neka im je na srecu i zdravlje. To im je ostavstina za pokolenja. Srbi su “lud narod” sto bi rekao pokojni dr Jovan Raskovic.

  • Disqus ( )