ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА“ – Пиротска шара стигла у Лозницу

ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА“ – Пиротска шара стигла у Лозницу

Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима и савремено виђење тог традиционалног мотива у примењеном стваралаштву у најкраћем је основна идеја академске сликарке и историчарке уметности др Милице Живадиновић.  На основу тога поставила је изложбу својих радова под називом „Путујуће шаре Србије“ с којом се синоћ представила у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.

Изложба је отворена као завршни програм манифестације „Свет жена“, коју је Центар за културу „Вук Караџић“ организовао током марта у Лозници и Тршићу. Ауторка је рекла да су њене слике рађене различитим ликовним техникама, од уља и акрила на платну, до дигиталних слика штампаних на платну и накита, такође украшеног мотивима пиротских шара.

Милицa Живадиновић

– Изложба је део веће турнеје у Србији, започете у Новом Саду, а сада настављене у Лозници, да би даље ишла у Требиње, Пирот, Гроцку и до пуно станица где ће застати „Путујуће шаре Србије“. Иначе, јако сам везана за овај галеријски простор и легат Миће Поповића јер сам написала и свој докторат о овом уметнику. Бавила сам се његовим делом, стваралаштвом и личношћу током дугог низа година, а после девет година сам поново овде. Претходно смо мојом изложбом обележили 90 година од рођење Миће Поповића, а ово сада је и увод у јубилеј – стогодишњицу његовог рођења. Пиротска шара је инспирација како за слике тако и за уникатни ручно сликани накит којим се бавим већ осам година – рекла је за ЛН Живадиновићева која од 1999. године живи и ствара на релацији Париз – Београд.

Поред примењене уметности, она се бави и видео-радовима, и, како истиче, најважније јој је то што је стално у комуникацији са традицијом и савременим стваралаштвом, па је тако у Лозници изложен и ћилим из колекције Етнографског музеја у Београду из 19. века, а чија су основна шара такозване бомбе.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВИХ ДАНА – Плајваз

ВЕЧЕ ЗА НЕЗАБОРАВ – Звонко Богдан у Вуковом дому културе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )