ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ЛИТИЈУМА – У Лозници скоро 4.000 потписа

За народну иницијативу, којом ће се од Скупштине Србије тражити да забрани ископавање бора и литијума у целој Србији, у Лозници је прикупљено скоро четири хиљаде потписа. Према речима Небојша Петковић из Удружења ‘’Не дамо Јадар’’, у селима је сакупљено 1.713, а самом граду 2.188 потписа грађана који подржавају иницијативу коју су покренули удружење “Крени-промени” и Савез еколошких организација Србије. Јуче се огласио и Саво Манојловић који је саопштио да је према ‘’опрезној процени’’ сакупљено више од 32.000 потписа.

Сакупљамо их и предајемо након избора. Према Уставу Скупштина је дужна да о иницијативи одлучи на првом редовном заседању у октобру. Имамо спремне кораке и ако буду гласали за и ако буду гласали против овог предлога, казао је он. Подсетим, он је пре неколико дана за ЛН изјавио да је после парламентарних избора, према закону прва редовна седница Народне скупштине у октобру.

– Постоји шанса да ову Народну иницијативу ставе раније на гласање на ванредној седници, али то зависи од воље владе, или једне трећине народних посланика. Грађани на ову иницијативу имају позитивне реакције, овде је сваки потпис битан, сваки грађанин који потпише треба да је свестан да је он тај због кога је предложен закон. То је прва примена новог закона о референдуму и народној иницијативи, што значи да ми користимо закон који смо изменили на блокадама, у сопственој земљи користимо сопствена права да заштитимо сопствену државу – казао је он.

Народна иницијатива односи се на измену и допуну Закона о рударству и геолошким истраживањима којим би се забранили истраживање, експлоатација и прерада бора и литијума на територији Републике Србије.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА“ – Пиротска шара стигла у Лозницу

ОВИХ ДАНА – Плајваз

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )