У ЛОЗНИЦИ – Угља ни за лек

Први дани пролећа коначно су донели и праве пролећне температуре, али је зато март био изнад просека по броју хладних и правих зимских дана, што је грађанима који се греју на угаљ или дрво исцрпело и последње залихе огрева. Додатну главобољу онима који имају сопствене системе грејања донела је и несташица угља као и скок цене за огревно дрво. Иако су цене угља остале на нивоу прошлогодишњих, потрошачи имају проблем да дођу до њега јер ретко стиже на стоваришта, а продавци опет нису у стању да примају ни резервације јер је све неизвесно око даље набавке.

– Ми већ одавно не примамо резервације јер већ толико имамо поруџбине да ни сами не знамо када ће то све бити испоручено. Не смемо ништа да обећамо јер не можемо да знамо како ће тећи набавка. Периодично добијамо мање количине угља „бановићи“ и „миљевина“, реч је о висококалоричном угљу, док „колубару“ нисмо добијали од прошлог пролећа. Било је нешто прошле године угља „станари“, који је некаква замена за нискокалоричну „сушену колубару“, али ни њега нећемо добијати до почетка августа јер тек тада рудник почиње да ради – кажу на стоваришту „Ђукић“, где, иначе, не продају огревно дрво или пелет, за који је, такође, велика потражња, а којег нема.

Тона „бановића“ тренутно је 14.000 динара, док је „миљевина“ 13.500, а на неким стовариштима се повремено може пронаћи и угаљ „пљевља“, који спада у нискокалоричне и чија је цена приближна „миљевини“. Када је реч о огревном дрвету, од прошлогодишњих 40 евра по кубном метру, сада се тешко буковина може купити испод 60 евра, док је багремово дрво око 50, а убраја се у „слабији“ извор калорија за грејање. Грађани се довијају на све начине да преброде зимски период па купују и отпадно дрво у летви или коцкама, али и до њега се тешко долази јер време условљава рад пилана које продају овакав отпад. У сваком случају, протекла зима, иако није била „јака“, узела је свој „данак“ и извукла из новчаника гомиле новаца, а како за једну двоспратницу треба просечно око 15 кубика дрва или уз пар тона угља нешто мање, онда се може доћи и до рачунице колико новаца треба за презимљавање у топлој соби.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Малом Зворнику и Љубовији више оболелих

ПУ ШАБАЦ – Недозвољена трговина

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )