УЛИЦА ДР МИЛАНА ИСАКОВИЋА – Доњи Добрић чува успомену на Исака

Када неко током живота радом, поштењем и хуманошћу стекне поштовање својих суграђана, које је уз све то и лечио, помагао када год је било потребно, онда га они памте и, уобичајено, одуже му се тако што једној улици дају име по њему. Управо тако су учинили мештани Доњег Добрића, поносни на свог др Милана Исаковића, познатог и цењеног гинеколога лозничке болнице, хуманисте и републичког посланика

Однедавно најдужу улицу која повезује Козјак и Горњи Добрић са Доњим Добрићем обележава стуб са плавом таблом на којој је исписано име доктора Милана Исаковића, цењеног човека који је родом из Доњег Добрића, села за које је учинио много, а и изградњу баш овог пута својевремено “лично издејствовао”. Како кажу мештани, то је најмање што су могли да учине како би му се одужили за све оно што је он учинио за њих. Подсећају да је, поред изградње и асфалтирања пута кроз поље, управо “у његово време” доведена и градска вода до сваке куће у селу које је до тада било “црна тачка” на мапи ондашње Југославије када је реч о бубрежним болесницима. Његовом заслугом изграђена је и телефонска централа у Доњем Добрићу, па је свако ко је пожелео, могао да уведе и телефон.

– Доктор Исаковић, наш Исак, заслужан је грађанин села и заслужује много више од тога да једна улица носи његово име. Ето, посебне заслуге имао је баш за овај пут, који сада носи његово име јер је лично својим ауторитетом допринео да се он и уради и асфалтира. Његова је идеја била да се пут уопште трасира кроз поље. Улица је дуга око три километра и најдужа је у селу, простире се од козјачке пруге до реке Лешнице, односно до улаза у село од стране поља, све до раскрснице где је смештана школа. Овај пут раније није постојао и била је само једна стаза преко њива. Доктор Исак је у време комасације  обезбедио трасу и пројекат за изградњу пута који је сада и најкраћа веза са Лозницом – прича Јеленко Симић, председник Савета месне заједнице.

Др Милан Исаковић

Др Милан Исаковић је рођен 7. априла 1945. године у Доњем Добрићу, завршио гимназију у Лозници, а 1973. Медицински факултет у Београду где је и специјализирао гинекологију. Радни век провео је у лозничком Здравственом центру где је био и  помоћник генералног директора за медицинске послове, а уз његово име везује се и почетак градње новог хируршко-гинеколошког блока (1989).

 У књизи “Окружна болница у Лозници (1882-1997)”, коју је приредио Љубомир Ћорилић, а уредио хирург др Јездимир Вучетић, записано је да др Исаковић “врсни лекар, прегалац и, изнад свега, хуманиста, својим радом и племенитошћу остаје у најтоплијим успоменама не само запослених у Здравственом центру” и да се његово име “с поштовањем изговара од Љубовије доШапца, а његовом заслугом многе жене, које су биле изгубиле наду – постале су мајке”.

– Својом изузетном енергијом стизао је свуда. Да помогне свом родном селу у свакој акцији, да буде републички посланик (1991-1992), да нађе времена и снаге да помогне сваком ко му се за помоћ обратио – записано је о др Исаковићу у књизи посвећеној установи у којој је провео радни век.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Тешка недеља завршена сигурном победом

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Будућност однела бодове

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )