У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Дружење с Небојшом Јовановићем

Библиотека Вуковог завичаја организоваће вечерас у седам сати књижевни сусрет с Небојшом Јовановићем, историчарем и писцем, пореклом Лозничанином, који ће представити своје две књиге „Идемо на Загреб“ и „Двор господара Јеврема Обреновића – 1816-1842“.

Прва књига је уједно и први српски роман објављен у Хрватској који говори о рату током деведесетих на тлу ове бивше југословенске републике, односно у Републици Српској Крајини.

Написан је на основу ауторовог личног искуства и бележака које је као резервни официр записивао поред редовних дневних службених војних извештаја. Према овој књизи, како каже Небојша Јовановић, гаји посебне емоције јер је писана „истинито, уверљиво, аутентично, без претеривања“.

Књига „Двор господара Јеврема Обреновића – 1816-1842“ представља прву биографију „човека који је Европу довео у Србију“. У том двору, најпре у Шапцу, а потом и у Београду, отпочело је приређивање првих књижевних и музичких вечери, уметничких посела и балова за највећу варошку господу тадашње Србије. Аутор је начинио осврт на личност и живот најмлађег брата кнеза Милоша и претка српских краљева из династије Обреновић, знаменитог човека који је много урадио за Србију, али је неправедно запостављен у нашем националном памћењу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЦРКВИ НА ЛАГАТОРУ – Представљање књиге „Ничији војници“

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о краљици Драги

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )