ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА – За добробит грађана

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА – За добробит грађана

Конференција поводом отварања Трећег позива за подношење предлога пројеката за Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина одржана је данас у Кур-салону, а на њој је говорила министарка за европске интеграције Републике Србије и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић. Она је рекла да Србија на успешан начин користи средства ЕУ за оно што јесте важан део европских интеграција, а то је подстицање равномерног, одрживог регионалног развоја.

– Овај позив је важан због улагања у одрживи развој, што значи више запошљавања, да људи остану у својим местима, затим инвестирање у зелену инфраструктуру, заштиту животне средине, одрживи туризам, инклузивни раст, односно да свако добије прилику и да се нико не осети запостављеним у овом процесу. За то су нам на располагању додатни фондови из ЕУ које као приступајућа земља имамо и која морамо на одговоран, транспарентан и осетан начин за грађане да користимо у правцу постизања равномерног одрживог регионалног развоја Србије. Један од задатака ових програма је да са нашим партнерима подстичемо међуопштинску сарадњу која је битна за грађане и донеће им добробит. Сва средства из ЕУ су бесповратна, нема њиховог ненаменског трошења и, као и до сада, и даље треба да будемо одговорни и ефикасни у њиховом коришћењу – рекла је министарка.

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Републике Србије и Национални ИПА координатор

Она је рекла да Србија учествује у седам програма прекограничне сарадње са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском, БиХ, Црном Гором и Северном Македонијом. Истакла је и да са БиХ имамо један од врло добрих и свеобухватних програма прекограничне сарадње који је од 2014. до 2020. донео велике користи окрузима који учествују у овом програму, а то су, поред Мачванског, Сремски, Златиборски и Колубарски који територијално могу учествовати у прекограничној сарадњи са БиХ.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је подсетио да је Град Лозница учествовао у програмима прекограничне сарадње и да је имао пројекат ”Музејске приче”  који је партнерски реализовало шест музеја из Сарајева и пет из наше земље, а општи циљ пројекта био је јачање културног идентитета Србије и БиХ.

– Одавно радимо и на пројекту умрежавања локалних самоуправа у систем смањења ризика од катастрофа, а жеља нам је да у овај систем увежемо и локалне самоуправе у оквиру дринског слива из БиХ. С обзиром на то да је приоритетно подручје поводом овог трећег позива социјално и економско укључивање и допринос туризма економском развоју, уверен сам да ће Лозница учествовати и у овом програму прекограничне сарадње – рекао је он.

Скуп је организовала Оперативна структура Програма прекограничне сарадње Србија – БиХ 2014-2020, Министарство за европске интеграције Републике Србије и Дирекција за европске интеграције БиХ у сарадњи са Министарством финансија Владе Србије – Сектор за уговарање и финансирање Програма из средстава ЕУ.  

Програм прекограничне сарадње Србија – БиХ један је од осам програма прекограничне и транснационалне сарадње, који се у нашој земљи спроводе са суседним државама, а координира их Министарство за европске интеграције. Трећи позив за прекограничну сарадњу са БиХ отворен је 9. марта, а рок за подношење пројеката је 7. јун. За овај позив издвојено је више од 3,2 милиона евра, а основни приоритети су: подстицање социјалне и економске инклузије и повећање доприноса туризма друштвено-економском развоју програмског подручја. Иначе, донација по уговору је од 120.000 до 350.000 евра.

Од почетка спровођења Програма преко Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) финансирана су 62 пројекта са око 19,5 милиона евра и дата могућност инстутуцијама из пограничног подручја да успоставе или обнове међусобну сарадњу у решавању проблема у њиховим локалним заједницама.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Шапцу скоро две трећине новозаражених

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО – Инспекцијски надзор у складу са законом

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )