ЖЕЉКО МАТИЋ ИЗ ТРШИЋА – Мајстор за ликере

ЖЕЉКО МАТИЋ ИЗ ТРШИЋА – Мајстор за ликере

Тршићанин Жељко Матић прави ликере несвакидашњих комбинација и укуса који никога не остављају равнодушним. Може се похвалити да има око 50 различитих врста ликера, од чуваркуће, преко цвекле, кафе, руже до негро бомбона или плаве љубичице. Хтео сам да ликери не буду уобичајени па сам кренуо да откривам нове комбинације, каже он

Није баш уобичајено да негде можете уживати у ликеру од цвекле, бундеве, плаве љубичице или негро бомбона. Није, осим уколико нисте у Тршићу свратили до Жељка Матића и његове ”Чуваркуће” где ћете наћи не само те, него још много више ликера потпуно неочекиваних укуса, а свима им је заједничко једно – још се није појавио неко да му се нису свидели, питање је само који више, а који мање.

Жељко је завршио угоститељство и туризам па је имао знања о храни и пићу што му је свакако помогло када се пре пет година одлучио да почне прављење ликера каквих у лозничном крају нема, а богами, неких сигурно нема нигде. Према његовим речима, када је отварао локал, добио је од једне породице на поклон рецепт за ликер и тако се отиснуо у тај свет не слутећи докле ће га пловидба довести. Направио је ликер, људима се свидео и онда је решио да у његовој понуди гостима ликер буде нешто препознатљиво.

– Почео сам да изучавам материјал о ликерима. Мој деда, Лазар Матић, био је народни лекар, видар, он ме је упутио у свет ликера и биља, а поклонио ми је и књигу из које сам много тога научио. Онда сам искористио дедино знање, вештине и познавање природе и уз подршку родитеља почео да правим ликере. Данас се могу похвалити да имам око 50 различитих врста ликера, различитих боја и несвакидашњих укуса. Неки су народни рецепти за лечење одређених болести као што је ликер од бронхи бомбона који је добар у лечењу упале плућа и бронхитиса за децу, или ликер од плаве љубичице који, уз још различитих биљака, лечи гихт. Хтео сам да ликери не буду уобичајени од вишње, чоколаде или кокоса, па сам кренуо да откривам нове комбинације. Подстрек ми је давало то што су се моји ликери свиђали људима. Тражили су оне које су већ пробали и откривали нове, а ко би дошао први пут, био би изненађен њиховом разноликошћу – прича Матић.

Код њега се може пробати ликер од чуваркуће, бундеве и кивија, ловора, руже, лаванде, кафе, како каже, једноставан, али њему један од омиљених као и онај од негро бомбона, зове, маслачка, липе, багрема, беле раде, мушмуле, или ликер од компота дуе, кајсије и кандиране поморанxе са још неким травама.

– Мој деда је рекао – једна чашица ликера ујутру била би добра за здравље, а ако и није, онда ће ти бар дан кренути лепо. Целе године имам материјала, људи који знају шта радим доносе ми биљке или воћке, непрскане, што је веома важно за моју производњу. Тако имају мушмуле које не користе па их донесу мени и настане нови ликер, а како шта стиже, од тога и правим ликере. Сада сам их правио од бундеве и цвекле. Не правим велике количине, највише двадесет литара, а ово су ликери без конзеванса, баш природни, тако да гледам да то буде органски, леп и укусан производ. То нису ликери који се праве по класичном систему. Неки стоје најмање 30 дана, онда се мешају, ваде, кувају, с времена на време дају се алкохолни додаци, није их једноставно направити. Треба времена – објашњава и додаје да има госте са свих меридијана и свима се допадају његови ликери.

Његови ликери могу се наћи и на разним манифестацијама где се појављује са Туристичком организацијом Лознице, а планира и да брендира неки од њих. Жељко у свему томе ужива, воли да истражује, експериментише, прави комбинације какве никоме не би пале на памет.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ПЕСНИЧКИ ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ” – Пријаве још данас и сутра

ВУК МИТРОВИЋ, РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ МЛАЂИХ ОД 17 – Параде уђу у крв

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )